Kontraproduktív lenne destabilizálni a Közel-Keletet - közölte Vlagyimir Putyin orosz államfő pénteken Szentpéterváron, a G-20 csúcs záró sajtótájékoztatóján egy esetleges szíriai katonai beavatkozással kapcsolatban.

Az orosz államfő azt is hozzátette, hogy jogtalan lenne egy egyoldalú katonai beavatkozás az Egyesült Államok részéről.

Putyin közölte, hogy szerinte a G-20 csúcson többségben voltak azok az államok, amelyek elutasítják a katonai beavatkozást, az esetleges csapás mellett csak öt ország, azaz az Egyesült Államok, Franciaország, Szaúd-Arábia, Törökország, Kanada állt ki.

Az orosz államfő azt is közölte, hogy a Közel-Kelet "destabilizálása" felhajtaná az olajárakat, és ezzel az egész világgazdaságnak ártana.

Putyin és Obama mégis találkoztak és Szíriáról egyeztettek Szentpéterváron

Mégis létrejött a kétoldalú találkozó a szentpétervári G20-as csoport csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz államfő és Barack Obama amerikai elnök között, akik megegyeztek arról, hogy a két ország külügyminisztériumai folytatják az egyeztetéseket Szíriáról - a hírt Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója jelentette be pénteken.

A két államfő találkozója 20 percig tartott. "Nem állva tárgyaltak egymással, hanem fotelekben ülve" - számolt be Usakov. A Kreml képviselője azt is elmondta, hogy a megbeszélésen az amerikai elnök elmaradt moszkvai látogatásáról nem volt szó, a politikusok "alapvetően a szíriai kérdést vitatták meg".

Oroszország segíteni fog Szíriának külső agresszió esetén

Oroszország segíteni fog Szíriának, ha azt külső agresszió éri - közölte Vlagyimir Putyin a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóját záró pénteki tájékoztatón.

"Hogy segíteni fogunk-e Szíriának? Igen, fogunk. Már így is segítünk. Fegyvereket szállítunk, együttműködünk gazdasági területen, és remélem, hogy az együttműködésünk bővülni fog a humanitárius szférában, beleértve a humanitárius segítség eljuttatását, támogatva azokat az embereket, a lakosságot, akik nagyon nehéz helyzetbe kerültek ebben az országban" - mondta az orosz államfő kérdésre válaszolva.

Obama: egyetértés van Putyinnal a politikai megoldás szükségességéről

A szíriai vegyifegyver-támadást nem lehet válasz nélkül hagyni, ugyanakkor az ország válságára hosszab távon politikai megoldást kell találni, és ez utóbbian egyetért az Egyesült Államok és Oroszország - közölte Barack Obama amerikai elnök, miután kétoldalú találkozón egyeztetett a kérdésről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Obama elmondta, Putyinnal folytatott a G-20 margóján folytatott megbeszélése "őszinte" volt, és nagyrészt Szíriáról szólt.

"Nem várom, hogy (Putyin) egyetértsen velünk a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatban" - mondta Obama, de leszögezte, abban azonos a két ország álláspontja, hogy a konfliktusban részt vevő mindkét felet politikai megoldásra kell sürgetni.

Az amerikai elnök elismerte, hogy az esetleges korlátozott katonai csapás nem oldaná meg a szíriai konfliktust magát. Közölte, hogy kedden beszédet intéz a nemzethez a Szíria ellen intézendő katonai csapás ügyében.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 696 047 megtekintés

Videó: 48 907 454 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023702

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh