Az orosz haditengerészet a Földközi-tengeren a legfőbb erejét összpontosítja a Szovjetunió szétesése óta. Mit tehet az orosz operatív hajóraj, ha a helyzet kiéleződik?

Jelenleg a Földközi-tengeren állomásozik az orosz haditengerészet 10 hajója és ismeretlen számú tengeralattjárója – először van ilyen nagy készültség a térségben 1992 óta.

A szíriai helyzet súlyosbodása és annak realitása, hogy a háború hamarosan kirobban, gyors és hatékony reakciót követelnek Oroszországtól, így a hadihajók jelenléte ebben az esetben többet jelent, mint csupán erőfitogtatást.

Elsősorban a nagy partra-szállító hajók jelentős többsége érdemel figyelmet, amelyből jelenleg a Földközi-tengeren hét állomásozik. A hajók biztosítják a segítséget a szíriai kormánynak a terrorizmus elleni harcban. A partra-szállító hajók másik feladata, hogy szükség esetén biztosítsák az orosz állampolgárok kimenekítését Szíriából.

Ugyanakkor egy lehetséges evakuációban még nem merülnek ki a feladatok, és erre az orosz hadihajók jelenléte a garancia. A közeljövőben a Fekete-tenger keleti részére fog megérkezni a Moszkva rakétacirkáló. Ez a hajó lesz az összeköttetés alapja a jelentős radarrendszere és a nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere miatt. A Moszkva hajóval megerősített hajóhad sok feladatot végre tud hajtani, ha a háború kezdetét veszi.

Először is, a cirkáló technikai lehetőségei lehetővé teszik, hogy teljes és megbízható képet kapjon a legénység a történtekről, miután radarrendszerével az egész Földközi-tenger térségét lefedi. Az amerikai rakétákról, abban az esetben, ha az USA elindítja a támadást, nem csak Moszkva, de Damaszkusz is értesítést kap, így könnyebb lesz majd a szíriai rakétavédelmi rendszereknek elkapni a rakétákat.

Az orosz hajók minden lehetőségei ellenére a hajóhad egészében véve korlátozott potenciállal rendelkezik, ami a légi járműveket és a kétéltű összetevőt illeti. Az orosz partra-szállító hajók, amelyeket ebben az esetben szállítóhajónak használnak, nem alternatívái a kétéltű partra-szállító naszádoknak, amelyek hosszú távú tartózkodást képesek biztosítani a tengerészgyalogság számára légi támogatással egyetemben. A Földközi-tengeren jelenleg 1-2 ilyen hajó, mint például a Misztrál jelenléte minőségileg erősítené a hajóhadat, azonban ennek a típusnak a fő hajóját, a Vlagyivosztokot most építik Szen-Nazereben.

Még hatékonyabb támogatást tudna nyújtani a hajóhadnak egy repülőgép-hordozó hadihajó, ugyanakkor az orosz haditengerészet egyetlen ilyen hajója csak 2013 decemberében érkezik meg a Földközi-tengerre, az utódai építésének szükségességéről pedig csak most tárgyalnak.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 920 676 megtekintés

Videó: 49 083 363 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057448

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh