Az északnyugat-pakisztáni törzsi terület Darga Mandi nevű településére csaptak le az amerikai robotrepülők. Két jól célzott rakéta teljesen megsemmisített egy házat, amelyben a Hakkani nevű tálib csoport hat tagja tartózkodott, valamennyien életüket vesztették. A pakisztáni hatóságok ezúttal nyilvánosságra hozták a dróntámadás tényét és hivatalos nyilatkozatban tiltakoztak a szuverenitást sértő amerikai akció ellen. A külügyi közlemény szerint ez már a második dróncsapás volt ezen a héten, és az elsőben civilek is meghaltak.

A Hakkani csoport a tálibok egyik legerősebb, legjobban szervezett részlege. De számukra Pakisztán csak a hátországot jelenti, ők kizárólag Afganisztánban hajtanak végre akciókat és többnyire Kabulig is eljutnak. Az amerikai értékelés szerint a Hakkani hálózat nagyon sok Afganisztánban kioltott amerikai életért felelős, ezért a drónok különösen rájuk vadásznak. De az amerikai robotrepülők sokszor olyan tálib harcosokkal is végeznek, akik inkább a pakisztáni kormány ellen harcolnak. Ilyen esetekben többnyire nem reagál az iszlamabadi kormány és akciókról csak nem hivatalos forrásokból értesül a külvilág.

A drónkérdés ellentmondásos probléma. Mert a csapások elvben sértik a szuverenitást, de sokszor evidens, hogy a célpontok precíz kiválasztásához a földről kapnak információt az amerikaiak és ezek az útmutatások olykor a pakisztáni titkosszolgálattól érkeznek.

Forrás: asiaport.hu

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Dilettánsok vagy zsenik a pakisztáni titkosszolgálat élén?

Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 879 405 megtekintés

Videó: 49 058 343 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053659

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh