Angol és izraeli egyetemi kutatók meggyőződése szerint a technológiának köszönhetően megduplázható a tengeri energia. A kísérletet, a Cordis közösségi információs szolgálat szerint, részben a Waveport projekt finanszírozza; az Európai Unió keretprogramjának részeként 4,5 millió eurót kap.

A kutatók egy olyan új, sokkal hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki, amellyel megduplázható a tenger hullámzása által generált energia. Ez a módszer nagy pontossággal képes előre jelezni a folytatólagos hullámzás erejét. A kutatók a point observer (megfigyelő pont)-eknek nevezett úszó berendezésekre koncentráltak, amelyek a hullámok mozgását követő mozgó alkatrészekkel is rendelkeznek. Az általuk termelt energiát azután bekapcsolják az elektromos hálózatba.

A kutatók szerint ezek a felszívó pontok sokkal hatékonyabbak a megtermelt energia mennyiségét illetően, ha a válaszuk nagyobb összhangban van hullámok erejével. Mialatt az előző kísérletek erre a hatékonyságra koncentráltak, a tudósok a berendezés előrejelző hatékonysága növelésére törekedtek, valamint a berendezés folyamatos hullámzás által okozott belső erejének kontrollját vizsgálták. Kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely a berendezést, amelynek kapacitása az energia maximális mennyiségét képes kivonni az érkező hullámok előre jelzése által. Ily módon az adatok lehetővé teszik egy programnak, hogy aktívan ellenőrizze a speciális dimenziójú hullámokra adandó szüksége választ. Annak a lehetősége, hogy a berendezés megrongálódik, igen csekély, mivel az a megfelelő válaszokat adja a hullámok erejére.

Az eredmény tehát az, hogy nem szükséges a berendezést instabil meteorológiai körülmények között sem kikapcsolni, mint ahogyan ma történik. Markus Mueller, az exeteri egyetem Környezetvédelmi Intézetétől, a kutatás társszerzője, úgy véli, hogy „a következő lépés, a tengeri hullámok mozgásából származó, nagy áram átalakító parkok tesztelésével annak ellenőrzése, hogy mennyire hatékony ez a megközelítés szélesebb területen is”.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 082 013 megtekintés

Videó: 48 312 289 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922374

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh