Kiterjedt adatgyűjtést folytat a nemzetközi pénzátutalásokról az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy terrorizmusellenes programja során, amely nagyban hasonlít a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemrég napvilágra került telefon- és internetes megfigyelési tevékenységéhez - jelentették pénteken a The New York Times és a The Wall Street Journal amerikai napilapok.

A két lap névtelenül nyilatkozó kormányzati forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a CIA amerikai pénzküldő cégektől - például a Western Uniontól - szerez be nagy mennyiségű adatot az általuk lebonyolított tranzakciókról, amelyekből hatalmas adatbázist épít.

Az adatgyűjtésre ugyanaz a 2001-es törvény (Patriotic Act) ad felhatalmazást, amely az NSA kémkedésére is, és az NSA adatgyűjtéséhez hasonlóan a CIA programját is egy titkos bíróság (FISC) ellenőrzi. A belföldi és a bankon belüli tranzakciókról nem gyűjtenek adatokat a két lapnak nyilatkozó hivatalnokok szerint.

A Wall Street Journal szerint a programot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tanulságai szülték, amelyet megelőzően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai a hatóságok számára észrevétlenül helyeztek át 300 ezer dollárt amerikai bankszámlákra. Az állítólag 2006 óta futó programot ismerők szerint annak célja az, hogy nyomon tudják követni a terroristák nemzetközi pénzmozgásait, és az adatgyűjtés hasznos eszköznek bizonyult a terrorizmus elleni harcban.

Az elmúlt hónapok során számos utalás történt arra, hogy az NSA - amely kiszivárogtatott dokumentumok szerint telefonok millióiról gyűjt adatokat, kiterjedt internetes megfigyelést folytat és számos külföldi vezetőt lehallgat - nem az egyetlen amerikai ügynökség, amely jelentős mértékű személyes információt gyűjt és kezel, de meglepő módon a CIA eddig elkerülte a közfigyelmet. Amerikai törvényhozók több alkalommal is azt követelték a hírszerzés vezetőitől, hogy tájékoztassák őket minden kiterjedt adatgyűjtési programról, de CIA neve egyszer sem merült fel az ügyben - írta a két lap.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 178 602 megtekintés

Videó: 38 434 018 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5888521

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh