Az izraeliek helyesnek vélik országuk Iránnal szembeni politikáját, és majdnem hetven (68,8) százalékuk szerint a hadsereg képes egyedül is megtámadni az iszlám köztársaságot - közölte a kormányhoz közeli Jiszráél Hajóm (Izrael Ma) című újság pénteken az általa megrendelt közvélemény-kutatás alapján.

Az izraeliek egyértelműen támogatják a kormány Iránnal kapcsolatos keményvonalas nézeteit, és bizonyosak benne, hogy az ország hadereje egyedül is sikeresen leszámolhat az iráni nukleáris létesítményekkel - állítja a lap az adatok nyomán. A megkérdezettek csaknem kétharmada, 65,5 százaléka szerint szembe kell szállni a nyugati hatalmak és Irán között a genfi tárgyalásokon formálódó egyezménnyel, csak 16,2 százalék vélekedik úgy, hogy inkább mellé kellene állni.

A többség, 52,5 százalék támogatja Benjámin Netanjahut a megállapodásról Amerikával folytatott vitában, s ez a véleményük független származásuktól, koruktól és társadalmi helyzetüktől. Az ügy érdekessége, hogy a magukat vallásosként meghatározók különösen támogatják a kormányfőt (84,4), míg az ultra-ortodoxoknak csak 57,6 százaléka helyesli Netanjahu ez ügyben tett lépéseit.

Szintén a többség, 52,4 százalék gondolja, hogy ha rossz egyezmény születik, és Irán folytatja a nukleáris fegyverkezést, akkor Izraelnek támadnia kell akár egyedül is. 26,8 százalék szerint ez a lépés nem lenne helyes. A zsidó állam lakosságának 45,1 százaléka szerint jelenleg a politikusok közül Benjámin Netanjahu a legalkalmasabb az ország vezetésére. Seli Jahimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője csak 10 százalékot kapva került a második helyre.

A jobboldali nacionalista Naftali Bennet hét százalékot kapott, a hasonlóan gondolkodó Avigdor Liberman 5,4-et, a palesztinokkal folytatott béketárgyalásokat vezető centrista Cipi Livni pedig 3,8 százalékot ért el. A januári választások óta szinte teljesen elvesztette népszerűségét a centrista Jes Atid (Van Jövő) pártot vezető pénzügyminiszterré avanzsált Jaír Lapid, őt csak 2,6 százalék vélte a lehető legjobb miniszterelnök-jelöltnek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4564890

Jelenleg az oldalon

2
Online