A Szerb Nemzeti Bank ajánlásai nyomán a szerbiai bankoknak módosítaniuk kell devizahitel-szerződéseiket és kártérítést kell fizetniük a devizahiteleseknek.

A belgrádi Politika napilap hírportáljának fogyasztóvédelmi rovatában megjelent keddi cikk arra buzdítja az olvasókat, hogy mindenki keresse elő és olvassa át devizahitel-szerződését, mert az új rendelkezések nyomán megtörténhet, hogy már a bank tartozik a devizahitelesnek.

Kártérítésre jogosult ugyanis minden olyan devizahiteles, akinek a szerződésében szerepel az a pont, amely a bank számára egyoldalú kamatemelést tesz lehetővé az üzleti filozófia, a piaci vagy más meg nem határozott körülmények megváltozása miatt. És persze a törlesztőrészletek növekedtek is.

A Szerb Nemzeti Bank 2013. május 31-én keltezett BAN 002 ajánlása minden – magánszemély által felvett – ingatlan típusú hitelre vonatkozik, a dinárban és bármely devizaalapú hitelre, sőt a hitelkártyákra és a folyószámlák mínuszaira is.

Az ajánlás szerint a bankoknak saját kezdeményezésben felül kell vizsgálniuk minden hitelszerződést, és a befizetett részleteket összegezve, valamint a szerződéskor lefektetett kamatot figyelembe véve újra kell számolni a devizahitelesek tartozásait. A jelentkező túlfizetést el kell számolni, a hátralévő tartozásból le kell vonni, és a további törlesztőrészleteket az alacsonyabb összegben kell meghatározni.

A Szerb Bankszövetség nem sokkal az ajánlás megismerése után bejelentette, hogy elfogadja azt, tagjai pedig alkalmazzák a napi gyakorlatban. Az Ivana Alibunovics és Jelica Antelj által jegyzett cikk beszámol arról is, hogy a 31 szerbiai bankból 19 már elkezdte alkalmazni a Szerb Nemzeti Bank ajánlását, a fennmaradt 12 pedig úgy nyilatkozott, hogy túl kicsik ahhoz, hogy ilyen jellegű hitelügyleteket tudtak volna kínálni.

Igaz, az a három bank, amelyek a legtöbb svájci frank alapú hitelszerződéssel rendelkeznek, nem az ajánlás szerint jár el.

Az egyik saját kezdeményezésre írt jóvá bizonyos összeget az ügyfelei számára anélkül, hogy bármilyen számítást megosztott volna a devizahitelesekkel. Természetesen az ügyfeleknek a túlfizetés nyomán járó késedelmi kamatot sem tüntették fel, pedig erre a kártérítés folyamán mindenkinek joga van. Egy másik bank peren kívüli megegyezést szorgalmaz minden ügyfelével, a harmadik pedig kamatot csökkentett, de a kártérítést a hitelek lejártáig, gyakran 20-25 éves periódusban szándékozik kifizetni.

„Szerbiában az Efektiva fogyasztói egyesület tömöríti a legtöbb elégedetlen devizahitelest. Akik az egyesület által beperelték bankjukat, már a nyár folyamán hozzájutottak a nekik járó pénzhez, a késedelmi kamathoz és a perköltségekhez is. Akik nem pereltek, azoknak egy áttekinthetetlen számítás szerint kártérítést ajánlottak a bankok. Sajnos a példák azt mutatják, hogy a bankok nem kezelik egyformán azokat az ügyfeleket, akik minden jogi eszközzel harcolnak a pénzükért, és azokat, akik nem” – nyilatkozta a belgrádi Politikának Dejan Gavrilovics, az Efektiva elnöke.

Éppen ezért a fogyasztói egyesület az javasolja a hiteleseknek, hogy szerződésük semmilyen módosítását ne írják alá, amíg nem győződtek meg arról, hogy tisztességes elszámolás alapján megkapják a visszajáró kamattúlfizetést és a késedelmi kamatot is.

A cikk szerint Szerbiában a bírósági ítéletek többségükben a devizahitelesek igazát támasztják alá és elmarasztalják a bankokat. A hitelesek egyre nagyobb számban szereznek információt szerződéseik jogtalanságáról és követelik jogos járandóságukat. Az egyesület becslése szerint csak a svájci frank alapú devizahitelt felvett ügyfeleknek mintegy 60 millió eurónyi összeg jár vissza, késedelmi kamatok nélkül. Hogy az összes hitelre kivetítve ez mekkora összeget jelent, azt nehéz megmondani.

Forrás: mno.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 761 megtekintés

Videó: 47 971 349 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887829

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh