Egymilliárd dolláros rekordtermés volt mákból Afganisztánban, amely a világ legnagyobb ópium exportőre. Az ország többet termel mint amennyit exportálni tud.

Kell a pénz a táliboknak, akik elveszítették a szponzoraik nagy részét. És kell a pénz a politikusoknak is. Áprilisban elnökválasztás lesz, jövőre parlamenti választás. "Fennáll a veszélye annak, hogy Afganisztán kábszer-maffia állam lesz!"- nyilatkozta a Guardian-nek Jean-Luc Lemahieu, az ENSZ afganisztáni ellenes irodájának távozó főnöke.

Szerinte azért ilyen nagy az ópium termelés, mert a tálibok nem tudják másból pénzelni a mozgalmat. A gazdag közel-keleti szponzorok ugyanis Szíriára, Irakra vagy Líbiára költenek, Afganisztán egyre kevesebb érdeklődést vált ki náluk. De magát az államot is átjárja a kábszer pénz! Nemrég volt egy nagy razzia: nemcsak korrupt politikusokat, de egy nagyon magas-rangú rendőrtisztet is elfogtak. Több ilyen kemény kábszer elleni akció kellene hiszen az egymilliárdos termés sokmilliárdos dolláros hasznot jelent a kábszer kereskedőknek. Ők teszik zsebre a haszon nyolcvan százalékát! Persze nagy a bizonytalanság Afganisztánban: mi lesz azután, hogy az amerikai csapatok nagy része kivonul, és az államfőt már nem Karzai-nak hívják? Senki sem tudja a választ.

Közben viszont a mák az ország legfőbb gazdasági ágazata és exportcikke. Nem könnyű fellépni a kábszer kereskedés ellen hiszen óriási a munkanélküliség: évente félmillió fiatalnak kellene munkát találnia.

A kábszer jó üzlet és megolajozza a politikát: a választási kampányok jó részét ebből pénzelik. Ha nem teszünk semmit, akkor Afganisztán kábszer-maffia állam lesz, amely darabokra szakad!- figyelmeztet az ENSZ kábszer ellenes irodájának főnöke, aki a londoni Guardian-nek nyilatkozott.

Forrás: asiaport.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 908 430 megtekintés

Videó: 49 077 069 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056147

Jelenleg az oldalon

19
Online

Interreg CE1013 REFREsh