Csaknem 250 millió forintból újult meg a sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. Az elnyert uniós támogatásból a létesítmény komplex energetikai korszerűsítése az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg.

A nagyszabású beruházás eredményeiről Giliczéné Sándor Judit, az intézmény főigazgatója számolt be az augusztus 9-i projektzáró rendezvényen.

A főigazgatónő emlékeztetett arra, hogy a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületcsoportjai különböző időszakokban készültek, a főépület több mint 90 éves. A homlokzatok elöregedettek, a nyílászárók elvetemedtek, a hőközpontok pedig már nem feleltek meg a kor követelményeinek, ezért volt elengedhetetlen az épületegyüttes felújítása.

Irk Attila, projektmenedzser részleteiben ismertette a beruházás elemeit. Az Európai Unió 100 százalékos támogatásával megvalósult beruházás keretében a nyílászárók cseréje, a födém hőszigetelése és a gázüzemű fűtésrendszer korszerűsítésére nyílt lehetőség. Az épület felújítása során először 383 nyílászáró cseréjét végezték el, majd utána következett a homlokzat és padlásfödém szigetelése. A meglévő gőzös helyett meleg vizes távhőellátásra álltak át – ehhez szükséges volt a meglévő földgáz tüzelésű kazánok átszerelése és átállítása melegvíz-üzemre. Lecserélték a meglévő távvezetékeket és az elöregedett hideg-meleg víz tárolókat is, valamint mintegy 280 darab radiátort.

Elhangzott, hogy az épület megújult, szebbé, komfortosabbá vált: a felfrissült homlokzatnak páciens- és vendégcsalogató hatása is van, így ez is hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény bevétele a jövőben növekedjen.

Az esemény díszvendége Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára volt. A szakpolitikus köszöntőjében rámutatott, hogy a szanatórium megújítása hatékonyan segítheti elő a bányászati dolgozók eredményes rehabilitációs ellátását. Azokét az egykori bányászati dolgozókét, akik nehéz és küzdelmes életet éltek. Energiát nem kímélve, egészségüket kockáztatva végezték jó fizikumot, edzettséget igénylő munkájukat, tevékenységükkel pedig maguk és családjuk megélhetése mellett komoly nemzetgazdasági értéket is teremtettek.

Kovács Pál szerint az sem elhanyagolható, hogy ezzel párhuzamosan csökken az épületcsoport energiafelhasználása, így az energiára fordítandó költség – az előzetes számítások szerint mintegy 10 millió forintos megtakarítás érhető el éves szinten -, ráadásul korlátozódik az üvegházhatású gázok kibocsátása is. Kovács Pál megerősítette a szén jelenlétét a nemzeti energiastratégiában.

Kovács Pál megerősítette a szén jelenlétét a nemzeti energiastratégiában.

Polics József, Komló polgármestere elégedettségét fejezte ki a településrészen befejeződött 250 milliós beruházás megvalósulását látva, hiszen ez Komló vonzerejét is növeli, ugyanakkor fájlalta, hogy – a korábban lezajlott intézmény-felújítási projektben foglalkoztatott helyi vállalkozók nem jutottak akkora szerephez, mint ami kézenfekvő lett volna.

A projektzáró rendezvényen beszédet mondott Imre László, a GYEMSZI főigazgató helyettese, valamint Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke is.

A rendezvényhez kapcsolódóan, avatták fel Komló legújabb bányászemlékhelyét. A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület kezdeményezésére, a komlói szénbányászat kezdetének 200. évfordulóját örökítették meg a szanatórium előtti sétányon elhelyezett csillével és márványtáblával.

Forrás: komlo.hu