Az ENSZ súlyos vádakat tartalmazó jelentést tett közzé a Vatikánról. Az utóbbi években is igyekeztek eltussolni a pedofil-ügyeket.

Lesújtó jelentést tett közzé szerdán az ENSZ gyermekjogi bizottsága a Vatikánról a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszakot illetően. A bizottság januárban több vatikáni illetékest is meghallgatott Genfben arról, hogy a Szentszék hogyan alkalmazza az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét.

A világszervezet szerint a Vatikán rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme fölé, és az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg. A bizottság követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait annak érdekében, hogy az elkövetőket, illetve mindazokat, akik segédkeztek tetteik eltussolásában, felelősségre lehessen vonni. A jelentés szerzői követelték továbbá, hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek.

A jelentés kifejezetten lesújtó hangvétele példátlannak tekinthető az ENSZ-jelentések sorában, és a Reuters hírügynökség szerint a világszervezet részéről az egyházi hierarchia eddigi legsúlyosabb bírálatának számít.

"Az ENSZ gyermekjogi bizottságát mély aggodalommal tölti el, hogy a Vatikán mindeddig nem ismerte el a papság által elkövetett bűncselekmények mértékét, és nem tette meg a szükséges intézkedéseket a gyermekek védelme és a gyermekek elleni szexuális erőszak megfelelő kezelése érdekében. A Szentszék olyan szabályokat és gyakorlatokat vezetett be, amelyek lehetővé tették az elkövetők büntetlenséget és a bántalmazások folytatását" - olvasható a jelentésben. Az ENSZ szakértői kiemelték, hogy a szexuális bántalmazások elkövetőit egyik egyházmegyéből a másikba helyezték át azzal a céllal, hogy "eltussolják ezeket a bűncselekményeket". A titoktartási kötelezettség miatt eddig alig fordult elő, hogy a papság tagjai közül valaki is jelentse az ilyen bűncselekményeket a helyi, világi hatóságoknak.

Kifogásolta a bizottság, hogy az egyház nem tett lépéseket például annak érdekében, hogy megakadályozza a hírhedt írországi Magdolna-mosodák botrányának megismétlődését. (Az apácarendek által működtetett Magdolna-mosodákban 1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen - kényszermunkát idéző - körülmények között.) A jelentés szerzői szorgalmazták a mosodák, illetve az azokhoz hasonló intézmények működésének kivizsgálását annak érdekében, hogy a jogsértések elkövetőit felelősségre lehessen vonni, az áldozatoknak pedig teljes kártérítést lehessen biztosítani.

A Ferenc pápa által decemberben a papi pedofília áldozatainak védelmére létrehozott bizottságnak valamennyi bántalmazási ügyet ki kell vizsgálnia, és a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy az egyházi hierarchia hogyan kezelte ezeket az ügyeket - szögezték le a jelentésben. Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig.

A Vatikán várhatóan még szerdán közleményben reagál a bírálatokra. A januári genfi meghallgatáson a vatikáni delegáció tagadta, hogy a Szentszék eltussolt volna gyermekbántalmazási ügyeket, és azt hangoztatták, hogy egyértelmű irányelveket fogadtak el az egyházon belül a gyermekek védelme érdekében.

A papi pedofílián túl a szerdai jelentés ajánlásokat fogalmazott meg az abortusz és a fogamzásgátlás kérdésében is, de a Vatikán ezeket - mivel az élettel kapcsolatos alapvető egyházi tanításokat érinti - minden bizonnyal figyelmen kívül fogja hagyni.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 061 199 megtekintés

Videó: 48 280 764 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918812

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh