Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán bejelentette, hogy "terroristaellenes műveletet" indít az egész országban a radikális csoportok ellen, amelyek szerinte felelősek a Kijevben 26 halálos áldozatot követelő erőszak kiújulásáért.

"A szélsőséges és radikális csoportok akcióikkal ukránok millióinak életét fenyegetik" - írta Olekszandr Jakimenko, az SZBU főnöke közleményében. "A biztonsági szolgálat és az ukrajnai terrorellenes központ ezért ma úgy döntött, hogy terroristaellenes műveletet indít az ország területén".

A közlemény szerint több mint 1500 lőfegyver és 100 ezer lőszer "került bűnözők kezébe". Jakimenko értékelése szerint az országban lőfegyverek használatával szándékos erőszakcselekményeket, gyújtogatásokat, gyilkosságokat túszejtéseket hajtanak végre. "Ezek nem pusztán a terrorizmus megnyilvánulásai, hanem egyenesen terrorcselekmények" - szögezte le az SZBU főnöke.

Elmondta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény értelmében a műveletben részt vesz az SZBU, a belügy- és a védelmi minisztérium, a határőrség, valamint a központi és helyi közigazgatási szervek.

Kifejtette, hogy az országban "intézkedéseket vezetnek be a közbiztonság és az államhatárok védelmének erősítése érdekében". Kérte az ukrán állampolgárokat, hogy "őrizzék meg nyugalmukat, és tartsák be a törvényeket". Közölte, hogy a "terroristaellenes művelet" megindításáról már tájékoztatta Viktor Janukovics elnököt.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője közben cáfolta, hogy az ellenzék provokálta a vérontást Kijevben, mint ahogy azt szavai szerint a hatalom képviselői állítják. Erről azután nyilatkozott, hogy Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibokkal, a Szabadság (Szvoboda) elnökével együtt európai uniós, illetve amerikai és kanadai nagykövetekkel találkozott.

Leszögezte, hogy az ellenzék elítéli és sohasem támogatta az erőszakot és a fegyveres szembenállást. Követelte, hogy büntessék meg mindazokat, akik fegyvert ragadtak. A rendvédelmi erőket pedig felszólította, hogy hagyjanak fel a fegyverhasználattal.

Az ellenzéki pártok szerdán közös közleményben tudatták, hogy készek folytatni a párbeszédet Janukovics elnökkel a válság rendezése érdekében.

"Megbeszéléseket folytatni azzal a rezsimmel, amelynek politikája sok ember halálát okozta, határtalanul kellemetlen. Ugyanakkor kötelességünk megtenni minden lehetőt és lehetetlent azért, hogy megállítsuk a vérontást" - áll a közleményben. Az ellenzéki politikusok megjegyezték, hogy a Majdanra (Függetlenség terére) nem ők hívták az embereket tüntetni, ezért nem az ő dolguk hazaküldeni őket.

A tiltakozó mozgalom tavaly novemberben civil kezdeményezésre indult, rögtön azután, hogy az ukrán vezetés bejelentette: nem írja alá az ország európai uniós társulási megállapodását.

Helyszíni beszámolók szerint minden, Kijevbe vezető főbb utat lezárt a közlekedésrendészet. Délután a Függetlenség terén egy-egy rendőrségi tömegoszlató gránát robbant időnként, amire a tüntetők Molotov-koktélokkal válaszoltak. A belügyesek időről időre a vízágyúkat is működésbe helyezik. Mindazonáltal a helyszínről érkező jelentések a helyzetet viszonylag nyugodtnak minősítik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 700 243 megtekintés

Videó: 48 911 227 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024434

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh