A két nagyhatalom külügyminisztere rövid telefonbeszélgetést folytatott a Krím-félszigeten kialakult válságos helyzet miatt.

Peking stratégiai szövetségesnek tekinti Moszkvát, Hszi Csinping elnök hatalomra jutása után először Oroszországba látogatott el.

Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter részletesen megvitatta az ukrajnai helyzetet és megállapították, nézeteik megegyeznek mind Ukrajnával, mind a térséggel kapcsolatban. Oroszország élesen szembekerült a Nyugattal Ukrajna miatt, Lavrov külügyminiszter ezért is érezhette fontosnak, hogy kikérje Kína véleményét. Peking nem különösebben aktív a térségben, Kína számára az ázsiai posztszovjet államok sokkal fontosabbak. Türkmenisztánt, például a világ leghosszabb földgáz vezetéke köti össze a Mennyei Birodalommal.

A hosszútávra gondolkodó pekingi stratégiai tervezők Ukrajnát elsősorban, mint potenciális élelmiszerraktárat képzelik el, a csernozjom földek miatt komoly kínai érdeklődés van észak-keleti szomszédunk iránt.

Pekingben egyidejűleg maximálisan figyelembe veszik Oroszország biztonsági fenntartásait és többször figyelmeztették az amerikai diplomáciát, Moszkva számára Ukrajna létfontosságú szomszéd, ott bármilyen nyíltan nyugatbarát rendszer kihívást jelent Oroszországnak. Azzal persze, hogy Moszkvának problémái akadnak Nyugaton, Kína megerősítheti a pozícióit keleten: Kazahsztánban például már a kínaiak a legnagyobb külföldi befektetők megelőzve az oroszokat és a nyugati hatalmakat.

Forrás: asiaport.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4620825

Jelenleg az oldalon

3
Online