Az Egyesült Államok csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulásával mérhet légi csapásokat Irakban - figyelmeztetett csütörtökön az orosz külügyi szóvivő.

"Még akkor is, ha a nehéz helyzetben lévő állam (Irak) ezzel a kéréssel fordul egy másik államhoz (az Egyesült Államokhoz), az erőszakos módszereket csakis az ENSZ Biztonsági Tanácsa engedélyezheti" - jelentette ki Alekszandr Lukasevics moszkvai tájékoztatóján. Hozzátette, hogy csak ebben az esetben lehet törvényesnek és az ENSZ Alapokmánya elveivel és normáival megegyezőnek tekinteni az esetleges amerikai csapásokat.

Az orosz külügyi szóvivő szerint ha Washington nem a világszervezet jóváhagyásával avatkozik közbe az iraki konfliktusba, akkor az "iraki tragédia második változata" következhet be, amely nemcsak a régióra fejtheti ki hatását, hanem annál nagyobb kiterjedésű lehet.

Az iraki kormány szerdán bejelentette, hogy katonai légi támogatást kér az Egyesült Államoktól az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcában.

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy egy átfogó cselekvési terv keretében 300 katonai tanácsadót küld vissza Irakba.

Szíriával kapcsolatban az orosz külügyminisztérium képviselője elmondta, Moszkva beleegyezett abba, hogy az ENSZ BT-ben részt vegyen a közel-keleti országnak nyújtandó humanitárius segítséggel kapcsolatos határozati javaslat kidolgozásában. Az indítványozók: Ausztrália, Jordánia és Luxemburg. Hozzátette, hogy a majdani humanitárius akciók során tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását és kormányának véleményét, és tartózkodni kell az erőszakos nyomásgyakorlástól.

Májusban Oroszország benyújtotta a Biztonsági Tanácsnak saját elképzelését a humanitárius segítségnyújtásról, de azt a tagállamok nem fogadták el.

Alekszandr Lukasevics bejelentette, hogy a szíriai vegyi fegyvereket finnországi és Egyesült Államokban lévő vállalatoknál fogják megsemmisíteni, és azt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakemberei fogják felügyelni. Azt mondta, hogy június elején elhagyta a Földközi-tenger keleti partjait a veszélyes anyagokat szállító norvég hajó. Azt nem nevezte meg, melyik kikötőből, de hozzátette, hogy Szíriában még mindig ott van a vegyi fegyverek alkotóelemeinek körülbelül hét százaléka, és amint a biztonsági feltételek megengedik, azt is elszállítják onnan.

Az orosz külügyi szóvivő közlése szerint szíriai terrorista szervezetek vegyi fegyvert akartak bevetni egy Damaszkusz elleni nagyszabású támadásban. Hozzátette, hogy az észak-iraki Moszult elfoglaló szélsőséges csoportok jelentős mennyiségű fegyvert és technikát zsákmányoltak, közöttük amerikai gyártmányúakat is, és azokat részben Szíriába juttatták el.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 734 520 megtekintés

Videó: 48 941 698 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029980

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh