„A palesztinok az összetűzést választották, de nem fogunk ölbe tett kézzel ülni” - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi szokásos ülésének kezdetén.

"Nem hagyjuk, hogy a hadsereg katonáit és tisztjeit a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják" - indokolta a kormányfő a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósításának felfüggesztését, Izrael válaszát a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott pénteki palesztin csatlakozási kérelemre.

"A Palesztin Hatóság vezetőit kell elszámoltatni, mert szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel" - tette hozzá Netanjahu a jeruzsálemi közszolgálati rádió értesülése szerint.

Avigdor Liberman külügyminiszter szintén vasárnap Izrael "cserbenhagyásával" vádolta az európai országokat a külföldre akkreditált izraeli nagyköveteknek tartott előadásában.

"Az Európai Parlament vitájában elhangzott hazugságok Cion bölcseinek jegyzőkönyvére emlékeztetnek"- állította Liberman, aki ezáltal antiszemitizmussal bélyegezte meg az európai politikusokat, a huszadik század eleji, zsidó világuralmi törekvéseket hangoztató antiszemita pamflethamisítványra utalva.

Az izraeli diplomácia vezetője kiemelte Svédországot és Írországot, amelynek törvényhozása a Palesztin Állam elismerését sürgette. Lépéseiket az 1938-as helyzethez hasonlította, amikor Nagy-Britannia és Franciaország a háború megelőzése érdekében - mint utóbb bebizonyosodott, tévesen – kiegyezett a náci Németországgal.

„Svédország és Írország viselkedése irányunkban ahhoz hasonlítható, ami Csehszlovákia feldarabolásához vezetett”- fogalmazott Avigdor Liberman.

A külügyi tárca vezetője az európai szövetségesek fontosságát is hangsúlyozta beszédében. Bejelentette, hogy szerinte „2015-ben nem a palesztinok, Irán vagy az arab államok a mi nagy kihívásunk, hanem a nyugat-európai országok”.

Juvál Steinic hírszerzési miniszter szerint a Likud párt márciusi választásokon induló legfőbb ellenfele, a szociáldemokrata Munkapártból és a centrista Tnua (Mozgalom) pártból megalakított balközép választási szövetség a felelős a Palesztin Hatóság legutóbbi egyoldalú diplomáciai lépéseiért.

Steinic a kormány ülésén azzal indokolta véleményét, hogy szerinte a baloldal bátorította a palesztinokat, amikor tavaly tavasszal a béketárgyalások összeomlása után egy munkapárti küldöttség Rámalláhba utazott.

A Likud keményvonalas politikusa úgy vélte, "ha a Palesztin Hatóság nem lép vissza, akkor sokkal súlyosabb lépéseket kell megtenni, és ezek magukban foglalhatják a hatóság fokozatos feloszlatását is."

Egy palesztin jogász az AFP francia hírügynökségnek vasárnap úgy nyilatkozott, a palesztinok első alkalommal azokkal a "bűnökkel" kapcsolatban emelnek majd panaszt a Nemzetközi Büntetőbíróságnál, amelyeket Izrael 2014. június 13. után követett el. Ezzel arra célzott, hogy három zsidó fiatal elrablása után az izraeli hatóságok 2014. június 13-tól palesztinok százait vették őrizetbe Ciszjordániában, illetve Jeruzsálemben, majd a két fél közötti konfliktus elvezetett az újabb gázai háborúhoz.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 157 474 megtekintés

Videó: 38 422 643 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5887554

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh