Francois Hollande szerint Görögországnak az eurózónában kell maradnia. A francia államfő ezt pénteken, röviddel az euróövezeti országok pénzügyminiszteri testületének, az úgynevezett eurócsoportnak a brüsszeli rendkívüli tanácskozása előtt mondta, amelynek tétje a görög adósság sorsa.

"Franciaország álláspontja az, hogy mindent meg kell tenni görög és európai oldalról is, hogy az eurózónán belül még erősebb legyen a kohézió" - fogalmazott a francia elnök Angela Merkel német kancellárral Párizsban tartott közös sajtótájékoztatóján.

"Nem ismerek jelenleg olyan forgatókönyvet, amely Görögországnak az eurózónából való kilépéséről szól. Egyébként a görög kormánynak nem is ez az álláspontja. Többször is megerősítette" - tette hozzá Hollande.

Athén csütörtökön hivatalosan kérelmezte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött keretmegállapodását, amely február 28-án jár le. A közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek arról kell dönteniük, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. Megegyezés hiányában Görögországnak pénzhiány miatt távoznia kellene az eurózónából.

Angela Merkel megerősítette, hogy "a politikai fellépés célja Athén megtartása az euróövezetben".

"A görög nép jelentős erőfeszítéseket tett ehhez és mindent meg fogunk tenni, hogy ezen az úton haladjunk tovább" - hangsúlyozta a német kancellár. Ugyanakkor jelezte, hogy "a lényegi megoldási javaslatokon még jelentősen javítani kell ahhoz, hogy a Bundestag jóváhagyását lehessen kérni". A Görögországnak szánt hitelprogramot Németországban a német törvényhozás alsóházának is jóvá kell hagynia.

Az eurócsoport újabb ülésével pénteken "intenzív egyeztetési szakasz kezdődik és remélem, hogy sikeres lesz" - mondta Merkel.

A német pénzügyminisztérium csütörtökön elutasította a görög kérelmet, mondván, abban nincs lényegi megoldási javaslat, egy áthidaló finanszírozásról szól, a hitelprogramhoz kapcsolódó követelmények teljesítése nélkül. Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter később úgy fogalmazott, hogy a görög kormány ajánlata "nem elegendő", de a tárgyalások kiindulási pontjaként felhasználható.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa pénteken tíz napon belül immár harmadjára ülésezett, hogy áttekintse a görög javaslatot, amely azonban meglehetősen homályos és több értelmezésre ad lehetőséget. Előzőleg, hétfőn még eredménytelen volt az eurócsoport brüsszeli vitája.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 481 megtekintés

Videó: 48 290 570 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919831

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh