Uehara Haruo, a fukushimai 1-es számú reaktor tervezője a november 17-én vele készített interjú során igen aggasztó képet festett a sérült reaktorok állapotáról. Figyelmeztetett, hogy a helyszínen „Kína szindróma” (a hűtőanyag elveszítése Kattintson ide... ) van kialakulóban.

Hauro elmondta, hogy a nyolc hónappal ezelőtt történt cunami és az azt követő robbanások óta a reaktorok állapota nem javult. Ennek következtében nagyon valószínű, hogy a fűtőanyag most is szivárog a reaktorokból és egyre mélyebbre süllyed a talajban, ahogy a reaktor alatti földréteget átégeti.

2011. szeptember 20-án Hiroaki Koide, a Kyotoi Egyetem Reaktor Kutatóintézetének professzora elmondta, hogy becslése szerint a fűtőelemekből kiszivárgott radioaktív anyag körülbelül 12 méteres mélységben járhat az 1-es és 3-as számú reaktorok alatt. Haruo azt is elmondta, hogy a szerencsétlenségből származó veszélyes szennyeződés egyre jobban szétterül a Csendes-óceánon. November 15-én például több tonna radioaktív szemét érte el a Marshall-szigeteket.

Amennyiben a fűtőanyag elér egy földfelszín alatti vízforrást, magyarázza Haruo, az eredmény katasztrofális lehet, hiszen nemcsak a víz, de a termőföld és a tenger is lényegesen szennyezettebbé válna. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén a rendkívüli mértékben felhevült víz előbb-utóbb óriási hidrovulkáni robbanást (Surtsey típusú vulkánkitörést Kattintson ide... ) okozhat.

Bár Japánban és az alternatív médiában számos cikk jelent meg a helyzetről, a fővonalas nyugati média hallgat az ügyről.

Forrás: idokjelei.hu

Interreg CE1013 REFREsh

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4697839

Jelenleg az oldalon

8
Online