A menedékkérők folyamatos érkezése miatt tranzittábort létesít Oroszországgal közös határán Norvégia.

Az NTB norvég hírügynökség beszámolója szerint a kormány a héten döntött arról, hogy a norvég-orosz határ közelében fekvő Kirkenes városánál, egy volt laktanyában regisztrációs központot és szükségszállást alakít ki a storskogi határátkelőn, vagy annak közelében az ország területére lépő migránsok számára.

Becslések szerint az év eleje óta nagyjából 1500, többségében szíriai menedékkérő érkezett az északi sarkköri orosz határon át Norvégiába. A hatóságok azt jósolják, hogy az év végéig az 5 ezret is elérheti ez a szám, miközben az utóbbi években csupán néhány tucatnyi menedékkérőt regisztráltak ott.

A norvég hatóságok arról számoltak be, hogy jelenleg a menedékkérők nagyjából negyede ezen a határszakaszon keresztül lép be a skandináv országba.

A norvég igazságügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriaiak közül sokan előzőleg huzamosabb ideig Oroszországban tartózkodtak, és ott állítólag kielégítő ellátásban volt részük. Anders Anundsen igazságügyi miniszter - aki a jobboldali bevándorlásellenes Haladás Párt képviselője - azt szeretné, ha őket a Moszkvával kötött kétoldalú visszaküldési megállapodás keretében kitoloncolnák. Az ügyben már egyeztetett egymással a két ország külügyminisztere.

A storskogi a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelője, és bár idáig eljutni Szíriából Oroszországon keresztül jóval tovább tart, mint a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába, ez az útvonal legális, és biztonságos.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 334 megtekintés

Videó: 48 320 970 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923657

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh