Az izraeli kormány a kneszet elé terjeszti a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló törvénytervezetet - értesült a vasárnapi szokásos kormányülés után a helyi média.

Az izraeli kormány törvénykezési bizottsága egyhangúlag hagyta jóvá a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentéséről szóló törvényjavaslatot.

A költségvetésük több mint felét külföldi hivatalos kormányzati intézmények által biztosított pénzforrásokból fedező civil szervezeteknek a javaslat szerint ezentúl hirdetéseikben és jelentéseikben is jelezniük kell külföldi pénzügyi támogatottságukat, és munkatársaiknak a lobbistákhoz hasonlóan azonosító jelvényt kell hordaniuk, ha a törvényhozás ülésein részt vesznek, ellenkező esetben huszonkilenc ezer sékeles (majdnem kétmillió forintos) bírságot róhatnak ki rájuk - írta a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A tervezet sorsa a kneszetben bizonytalan, mivel a kormánykoalíciónak mindössze kétfős a többsége, és van olyan, a koalícióhoz tartozó honatya is, aki már jelezte, hogy jelenlegi formájában nem támogatja a javaslatot.

Az új szabályozást az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi. Lars Faaborg-Andersen, az EU Izraelben akkreditált nagykövete is élesen bírálta a törvénykezdeményezési javaslatot Ajelet Saked igazságügy-miniszterrel tartott találkozóján.

"A tervezetnek kifejezetten az a célja, hogy nehézséget okozzon a kormányzati politikával szemben kritikus szervezeteknek. Negatív hatással lesz Izrael, mint nyitott és demokratikus társadalom arculatára"- mondta a dán diplomata.

A helyi szakértők kiemelik, hogy az új törvény elfogadása esetén szinte kizárólag a baloldali szervezeteket sújtaná, mert azok elsősorban külföldi kormányok támogatását élvezik, míg a jobboldali civil szervezeteket külföldi magánemberek pénzügyi segítségével működtetik, amire a szabályozás nem vonatkozik.

A javaslat előterjesztői szerint a civil szervezeteket azért finanszírozzák a külföldi, főleg európai kormányzatok, hogy ezáltal beleszóljanak Izrael belügyeibe és az emberi jogok hangoztatása ürügyén idegen érdekeket képviselnek.

"A külföldi kormányok pénzzel történő felháborító beavatkozása Izrael belügyeibe egy széles körben elterjedt példátlan jelenség, amely sérti a demokratikus országok közti normákat és szabályokat"- állította a törvényt beterjesztő Saked.

"A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja Izrael állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát"- fejtegette az igazságügy-miniszter.

Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a szociáldemokrata Munkapárt vezetője a Facebookra feltett üzenetében rossznak nevezte a törvényjavaslatot, amely a kormány ellenzékét próbálja elhallgattatni, ellentmond a szólásszabadságnak és amelynek oka szerinte az, hogy a miniszterelnök és a kormány fél az ellenvéleményektől.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 096 757 megtekintés

Videó: 48 322 715 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923817

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh