Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta az orosz–ukrán szabad-kereskedelem 2016. január 1-jén hatályba lépő felfüggesztéséről szóló törvényt szerdán, amely alól kivételt képez a földgázexport.

A törvényjavaslatot maga az államfő nyújtotta be az orosz törvényhozásba december 17-én, öt nappal később pedig az orosz duma elfogadta. A Putyin által szerdán jóváhagyott törvény Oroszország válasza arra, hogy január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabad-kereskedelemről szóló egyezmény, annak ellenére is, hogy Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabad-kereskedelmi övezet része. Ennek értelmében lehetővé válna az európai termékek vámmentes beáramlása Oroszországba Ukrajnán keresztül.

Moszkva korábban bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszer-embargót.

A szabad-kereskedelem felfüggesztése ugyanakkor nem érinti a földgázexport vámtarifáit.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden közölte, Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszer-embargót, és teljesíti a szabad-kereskedelmi övezetről megkötött szerződést. Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen.

Átvállalják a krími lakosok tartozásait

Az orosz elnök szerdán számos más törvényt is aláírt, így egy másik, a Krímmel kapcsolatos jogszabályt is, amelynek értelmében Oroszország átvállalja a félsziget lakosainak az ukrán pénzügyi intézmények felé való tartozásait.

Putyin jóváhagyta azt a jogszabályt is, amely súlyos pénzbüntetés kiszabását teszi lehetővé a külföldi finanszírozást be nem jelentő oroszországi sajtóorgánumok számára.

Egy másik törvény pedig felfüggeszti a Törökországgal való 1997-es megállapodást, amelynek értelmében a két ország jogi segítséget nyújt egymásnak állampolgári, kereskedelmi és bűnügyi kérdésekben.

Vlagyimir Putyin az orosz állampolgárok egészségét szem előtt tartva egy másik törvény aláírásával betiltotta a tubák kereskedelmét az Oroszországi Föderáció területén.

Forrás: mno.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 653 411 megtekintés

Videó: 48 856 833 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7015927

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh