A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Állami Dumában 140 mandátumot nyert a pártlistás és 203-at az egyéni körzetekben vasárnap megtartott választásokon a szavazatszámlálás véglegeshez közeli eredménye szerint, ami bő háromnegyedes többséget jelent a parlament alsóházában.

Ezt Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke jelentette be hétfő reggel, a szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi állás szerint az Egységes Oroszországé lehet a szövetségi alsóház mandátumainak 76 százaléka, vagyis 343 mandátum.

Pamfilova szerint az eredmény a választási bizottság tagjai számára is meglepetés volt. Az Egységes Oroszország, amely öt évvel ezelőtt a szavazatok 49 százalékával a mandátumok 53 százalékát nyerte el, most a voksok 54,28 százalékát kapta pártlistán.

Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja a listás szavazatok 13,45 százalékát szerezte meg és 7 önálló körzetben győzött, a duma második legnagyobb, 42 fős frakcióját alakíthatja meg. A harmadik hely a jobboldali populista liberális demokratáké, akik 13,24 százalékos támogatottsággal és öt egyéni győzelemmel 39 mandátumhoz jutott. A szocialista Igazságos Oroszország 6,17 százaléknyi szavazatot szerzett és hét egyéni győzelmet aratott, amivel 23 képviselői helyet tudhat magáénak.

Az eddig 238 mandátummal rendelkező Egységes Oroszország kivételével mindhárom másik parlamenti párt képviselete visszaesett. A kommunistáknak az előző összetételű dumában 92, a szocialistáknak (Igazságos Oroszország) 65, a liberális demokratáknak pedig 56 mandátumuk volt.

Az egyéni eredmények alapján a nacionalista Haza (Rogyina) pártnak és a Civil Platformnak is lesz egy-egy mandátuma, valamint egy függetlenként indult jelölt is bejutott a dumába.

A 14 országos listát állító párt közül 10 nemhogy a parlamenti bejutáshoz jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékosat sem.

A választási bizottság elnöke közölte, hogy a jelenlegi állás szerint választási csalások miatt három körzetben fogják megismételtetni a szavazást. Arra a felvetésre, hogy sokkal több helyről érkezett panasz, Pamfilova azt kérte, hogy a kifogásokat minél előbb és bizonyítékokkal alátámasztva nyújtsák be a választásfelügyelethez.

A választási részvétel csak 47,84 százalékos volt, szemben a 2011-es 60,2 százalékkal.

Putyin óva intette a kormányt a sokkterápiától

Vlagyimir Putyin orosz elnök óva intette a kormányt attól, hogy az Egységes Oroszország párt elsöprő választási győzelme nyomán sokkterápiát alkalmazzon és az állampolgárokra hárítsa át a gazdasági reform terheit.

"Még a sokkterápiára való utalástól is meg kell szabadulni" - közölte az államfő az új összetételű Állami Duma (szövetségi parlamenti alsóház) megválasztásának eredményeit kommentálva. A törvényhozási kamarában a kormánypárt több mint négyötödös többséghez jutott.

"A gazdaságban és a szociálpolitikában olyan kiegyensúlyozott és átgondolt átalakításokra van szükség, amelyek a gazdaság hatékonyságának javítását és struktúrájának átalakítását célozzák, valamint azt, hogy megtérüljön azoknak az állampolgároknak a támogatása, akik erre az állam részéről valóban rászorulnak" - mondta.

Putyin azt ígérte, hogy Oroszország kiegyensúlyozott, az együttműködésre törekvő és agresszivitástól mentes külpolitikát fog folytatni, ám szem előtt fogja tartani nemzeti érdekeit és szavatolni fogja védelmi képességeit.

Az elnök a választáson elért győzelmet a kormánypárt iránti bizalommal indokolta, azzal, hogy az emberek a nehéz helyzetben a stabilitást választották. Szavai szerint az eredmény egyúttal a választóknak a szankciókra és az ország megingatásának kívülről jött kísérletére adott válasz volt.

Az államfő szerint a kormánynak a belpolitikában meg kell hallania az összes - egyebek között a parlamentbe be nem jutott - erő hangját és tovább kell fejlesztenie a többpártrendszert és a civil társadalmat Magyarországon, beleértve a hazafias civil szervezeteket.

A most 343 képviselői székhez jutott Egységes Oroszországnak legutóbb 2007 és 2011 között volt alkotmányozásra is feljogosító minősített parlamenti többsége. A frakció akkor 315 főből állt, de az alaptörvény módosításához elegendő lett volna 300 mandátum is. Az előző parlamenti ciklusban a kormánypártnak 238 képviselője volt, ami 53 százalékos abszolút többséget jelentett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4322947

Jelenleg az oldalon

11
Online