Minden érintett fél számára előnyös lenne egy szabadkereskedelmi egyezmény az EU, Oroszország és a szovjet utódállamok között - állapítja meg a müncheni ifo gazdaságkutató intézet berlini Szabadkereskedelem Lisszabontól Vlagyivosztokig (Freihandel von Lissabon bis Wladiwostok) konferencián bemutatott tanulmánya.

Gabriel Felbermayr, az ifo világgazdasági intézetének az igazgatója a konferencián elmondta, hogy az intézet számításai szerint az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) között a szabadkereskedelem "az egymást jól kiegészítő gazdasági struktúráknak köszönhetően" az Európai Unióban 0,2 százalékkal, évente 91 euróval emelné meg az egy főre jutó reáljövedelmet, Oroszországban pedig három százalékkal, azaz 235 euróval.    

Németország szempontjából a szabadkereskedelmi egyezmény 31 milliárd euróval tudná növelni az exportot, ami bőven ellentételezné azt a mintegy kilenc milliárd eurónyi tételt, amennyivel az orosz export szorítana ki bizonyos német exportcikkeket az uniós piacról.    

A szabadkereskedelem 71 milliárd euróval növelné meg Oroszország Európai Unióba irányuló exportját, és a versenyképesség javítása mellett áttételesen a világ többi részébe irányuló orosz exportot is megemelné. Összességében az orosz export 77 milliárd euróval növekedhetne. Hasonló előnyökkel járna az EaEU többi tagja számára is egy szabadkereskedelmi egyezmény az Európai Unióval.

Forrás: MTI / cesifo-group.de

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4007732

Jelenleg az oldalon

49
Online