Irán leállítja hat európai ország felé irányuló olajexportját, válaszul az EU által januárban bejelentett szankciókra - jelentette a Press TV. A hírre az olajáron hirtelen rántottak egyet, majd újabb vevők érkeztek. A Brent már a 119,5 dolláros szinteken jár, ami közel 2%-os emelkedésnek felel meg.

Az iráni lépés által érintett hat európai ország között van Hollandia, Görögország, Franciaország, Portugália, Spanyolország és Olaszország. Ezek az országok az összes Európába irányuló iráni olajnak közel a 70%-át szívják fel.

Az EU az iráni atomprogram miatti nyomásgyakorlás eszközeként döntött úgy januárban, hogy korlátozásokat vezet be az iráni kőolaj beszerzésekre. Az új szerződések tekintetében a szankció azonnali hatállyal életbe léptek, azonban a már meglevő szerződések kapcsán július elsejéig kaptak időt az országok, hogy helyettesítő forrásokat találjanak.

Erre azért volt szükség, hogy egyes, az adósságválság, vagy a líbiai kitermelés kiesése miatt már jelenleg is a leginkább érintett dél-európai államok időt nyerhessenek az olajimportjukon belül tekintélyes részt képviselő iráni beszerzések helyettesítésére.

Az iráni olajminiszter ezt követően már február elején jelezte, hogy a szankciókra válaszul néhány európai ország felé rövid időn belül leállítják kőolaj exportjukat.

Az iráni fenyegetés részben már beépült az olajárba, mely az utóbbi időszak jobb makroadataival karöltve egészen a 118 dolláros magasságba, fél éves csúcsra emelkedett. A mai hírek azonban még löktek egyet felfele az árfolyamon, mely így a 119 dolláros magasságba kapaszkodott.

Az iráni export stop annyit jelent, hogy Európának nagyságrendileg napi 526 ezer hordónyi olajat kell majd más forrásból beszereznie, ami első ránézésre nem tűnik katasztrofálisan nagy mennyiségnek. A líbiai olaj tavalyi kiesésének hatására például az európai országoknak napi 1,2-1,3 millió hordónyi olajat kellett más irányból helyettesíteni.

Líbiában ráadásul egyre nagyobb mennyiségben tér vissza az olajtermelés, a nemzeti olajvállalat szerint januárban 800 ezer hordónyi olajat exportálhatott az ország. Ez annyit jelent, hogy a kínálati feszültségek előtti "normális" időkhöz képest Líbiából 500-600 ezer hordónyi napi mennyiség hiányzik, amelyhez hozzáadva a mostani 526 ezer hordós iráni kiesést, 1-1,1 millió hordós napi hiányt kapunk. Ez a mennyiség nagyságrendileg megfelel annak, amit a teljes líbiai kiesés idején tapsztalhattunk. Akkor annak hatására a 125 dolláros magasságba kapaszkodott az olajár, vagyis azon szint elérése a Brent esetében akár most is elérhetővé válhat.

FRISSÍTÉS:

Nem sokkal a hír megjelenését követően az iráni olajminiszter cáfolta az állami televízió értesülését.

Az iráni olajminiszter cáfolta azokat a híreket, miszerint leállította az ország az európai olajexportot. A CNBC tudósítása szerint Teherán hivatalos formában fogja közzétenni, amennyiben ilyen lépésre szánja el magát.

A Bizottság szóvivője is reagált, szerinte egy hasonló jellegű iráni lépés nem okozna fizikai olajhiányt az EU-ban, hiszen a tartalékok 120 napos szükségletet tudnának kielégíteni.

Az olajár a kezdeti megugrást követően visszaesett, de még így is valamivel a hírek megjelenését megelőző szintek felett tartózkodik.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 698 481 megtekintés

Videó: 34 763 673 megtekintés

Látogatók

Összesen5654048

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh