A Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, hogy a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be, a NATO-szövetségesek pedig úgy viselkednek, mint a kínai bólogató szobrocskák - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir televíziós csatornának adott interjújában.

Az interjú előzetes kivonatát szerdán, a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri tárgyalások napján tette közzé honlapján a műsorait a Független Államok Közössége (FÁK) tagországaiban orosz nyelven sugárzó televízió. 

"Hogyan reagáltak a NATO-szövetségesek? Mindegyik bólogat, mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik. Hol vannak a bizonyítékok, hogy a szíriai csapatok vegyi fegyvert alkalmaztak? Nincsenek. De a nemzetközi jogot megsértették. Ez nyilvánvaló tény. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül csapást mértek egy szuverén országra. És annak ellenére, hogy a nemzetközi jogot nyilvánvalóan megsértették, ezzel mindenki egyetért, ezt mindenki elfogadja, bólogatni kezd és támogatja" - nyilatkozott Putyin.

"Így volt ez 2003-ban is, amikor egy abszolút kitalált ürügyet használtak fel ahhoz, hogy csapatokat vezényeljenek Irakba. Az országot lerombolták, és mellékesen szólva, éppen ezután kezdtek gyors növekedésbe a terrorszervezetek, mozgalmak, jött létre az Oroszországban betiltott Iszlám Állam és más szervezetek. Ezt mindenki tudja, ezzel mindenki tisztában van, de már megint ugyanazokra a gereblyékre lépnek" - fogalmazott az orosz vezető.    

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a várakozások szerint a kétoldalú viszony kérdései mellett egyebek között a Szíriában, az Ukrajnában és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet vitatja meg amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal. A két vezető diplomata február 16-án, a G20 csoport külügyminisztereinek bonni megbeszélésén már találkozott, és két alkalommal telefonon is beszéltek. Február 21-én Tillerson részvétét fejezte ki Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet halála miatt, április 9-én pedig a szíriai katonai reptérre mért amerikai csapás miatt vették fel a kapcsolatot.   

A TASZSZ orosz állami hírügynökség emlékeztetett, hogy a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri tanácskozások rendszerint elhúzódnak, ezért nem kizárt, hogy a közös sajtótájékoztatót csak késő éjjel tartják meg. Lavrov és az amerikai diplomácia előző vezetője, John Kerry legutóbbi egyeztetése éjfél körül ért véget az orosz fővárosban.   

A tárgyalások korábban részben azért tartottak sokáig, mert azok szünetében az amerikai külügyminisztert a Kremlben fogadta Vlagyimir Putyin is. Az elnök mostani programjában a szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint egyelőre nem szerepel megbeszélés Tillersonnal, de John Tefft moszkvai amerikai nagykövet szerint az Egyesült Államok külügyminisztere számít erre a találkozóra.   

A Rosszija 24 hírtelevízió kedd esti vitaműsorában elhangzott, hogy Putyin rendszerint fogadni szokta a Moszkvába első ízben ellátogató amerikai külügyminisztereket.

 

Washington újabb rakétatámadásra készül Szíriában

Oroszország olyan értesülést kapott, amely szerint az Egyesült Államok újabb rakétatámadást tervez Damaszkusztól délre fekvő célpontok ellen, és újabb provokációra készül, amely révén ismét vegyifegyver-támadással vádolhatják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt - jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin, aki olasz hivatali partnerével, Sergio Mattarella olasz államfővel tartott közös sajtótájékoztatót Moszkvában, közölte: Oroszország hivatalosan követelni szándékozik a múlt heti Hán Sejhún-i - állítólagos - vegyifegyver-támadás kivizsgálását az ENSZ szerveitől, és a hágai Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) kíván fordulni a támadás ügyében.
   
Az orosz vezető szerint a felkelők provokációt követtek el és hasonló akciókra készültek az ország több más pontján is, beleértve magát Damaszkuszt is.
   
Putyin egy nappal a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó előtt beszélt erről, amelynek amerikai részvevője, Rex Tillerson kedd délután az orosz fővárosba érkezett. A megbeszélésre árnyékot vet, hogy Donald Trump elnök a szíriai erők állítólagos vegyifegyver-bevetése miatt péntekre virradóra katonai csapást rendelt el egy szíriai repülőtér ellen, amelyen Washington gyanúja szerint ilyen fegyvereket tároltak.
   
Moszkva - a szíriai kormány katonai szövetségese - a történteket egy szuverén állam ellen mondvacsinált ürüggyel elkövetett agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette.
   
Putyin kijelentette, hogy a pénteki amerikai támadás az Irak elleni 2003-as (amerikai vezetésű) invázióra emlékeztette, amely nem bizonyított vegyifegyver-készletek ürügyével indult és amely végül az ország széthullását és az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedését eredményezte.
   
Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az amerikai csapás támogatásával az európai országok, amelyek a választási kampány idején az amerikai Demokrata Pártot támogatták, most a Trump-féle republikánus párti irányvonalhoz próbálnak közeledni.
   
Tillerson a nap folyamán korábban, a G7-csoport külügyminisztereinek olaszországi találkozóján azt mondta, hogy Oroszországnak választania a nemzetközi közösség és Bassár el-Aszad szíriai elnök között. A Damaszkusszal szemben harcoló fegyveres csoportokat támogató Egyesült Államok külügyminisztere azzal vádolta meg Moszkvát, hogy nem teljesíti kötelezettségét és nem szavatolja a Szíria vegyifegyver-mentesítéséről 2013-ban megkötött megállapodás Damaszkusz általi betartását.
   
Az orosz külügyminisztérium keddi állásfoglalása szerint a két ország közötti viszony "a legbonyolultabb időszakát éli át".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 754 megtekintés

Videó: 48 926 170 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027193

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh