Németországba annyi török költözött az elmúlt évtizedek során, hogy amiatt a parlamenti választásokon a törökországi vezetők mondandója is befolyásolhatja a szavazás kimenetelét. Merkel pártja aggódik.

Németország elvárja, hogy más államok be avatkozzanak be a német belügyekbe – mondta Steffen Seibert kormányszóvivő egy pénteki sajtótájékoztató során. A figyelmeztetés annak hatására kellett elhangozzon, hogy a török elnök felszólította a Németországban élő török lakosságot; ne szavazzanak a kormánypártokra a közelgő parlamenti választások során.

Recep Tayyip Erdogan Törökország ellenségének nevezte Angela Merkel Kereszténydemokrata Unióját, a Szociáldemokrata Pártot, valamint a Zöldeket, és felszólította a Németországban élő törököket, hogy a szeptember 24-i választásokon ne szavazzanak ezekre a pártokra.

Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján konkrétan Erdogan kijelentésére hivatkozva kijelentette; Németország elvárja, hogy idegen országok ne avatkozzanak be a német belügyekbe.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter szintén beavatkozásnak nevezte a török elnök nyilatkozatát, elmondása szerint ez megpróbálja egymás ellen fordítani a Németországban élő embereket. A külügyminiszter szerint “ez az ország szuverenitásának sértése”.

Erdogan azt követően szólította fel a kormánypártok bojkottálására a németországi törököket, hogy kiderült: hetekkel a választások előtt a közvélemény-kutatások azt mutatják, Angela Merkel koalíciója a szavazatok 40%-ával megnyerné a választást. A politikailag korrekt közbeszéd szerint ma mintegy 3 millió török él Németországban.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 708 184 megtekintés

Videó: 48 921 777 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026191

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh