A szíriai rendezés és az olajpiac stabilitása szerepelt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó csütörtöki, a moszkvai Kremlben folytatott tárgyalásainak középpontjában.

Putyin hangsúlyozta annak történelmi jelentőségét, hogy vendége személyében először látogatott el Oroszországba szaúdi uralkodó, és kifejezte meggyőződését, hogy a vizit lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének. Az orosz elnök Rijádba szóló meghívást fogadott el tárgyalópartnerétől.   

Szalmán király kijelentette, hogy az általa "barátinak" nevezett Oroszország és Szaúd-Arábia folytatja az együttműködést a világ olajpiacainak stabilizálása érdekében. Arról is szólt, hogy országa az ENSZ égisze alatt nemzetközi központot kíván létrehozni a terrorizmus elleni harcra.    

Hangsúlyozta a szíriai válság politikai rendezésének fontosságát a Genfben elért megállapodások és az ENSZ BT 2254-es határozata alapjá. Olyan rendezést látna szívesen, amely szavatolná a háborúba süllyedt ország biztonságát, stabilitását és területi egységét. Az uralkodó ugyanakkor határozottan felszólította Iránt, hogy tartózkodjon a beavatkozástól a regionális konfliktusokba és a térség detsbailizálásától.   

Abdel al-Dzsubeirt szaúdi külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón szintén kiállt Szíria és Irak területi egysége mellett. Lavrov kiemelte, hogy a két ország prioritásként kezeli a terrorellenes küzdelmet.    

Az orosz diplomácia vezetője elmondta: Putyin és Szalmán a közel-keleti és az észak-afrikai válságokat áttekintve egyetértett abban, hogy azokat tárgyalásos úton, az összes érintett fél tiszteletben tartásával kell rendezni. Lavrov méltatta a szíriai ellenzék összefogására irányuló orosz-szaúdi közös erőfeszítéseket.   

Hálid al-Falih szaúdi energiaügyi miniszter az orosz hivatali partnerével, Alekszandr Novakkal folytatott megbeszélése után hangot adott meggyőződésének, amely szerint az olajpiac jövőre a kereslet növekedése, valamint az árstabilizáló orosz-szaúdi együttműködés miatt képes lesz megbirkózni az amerikai palaolaj-szállítmányokkal.    

Novak kijelentette: Oroszország támogatja, hogy más országok is csatlakozzanak a megállapodásoz, és hogy az OPEC-en kívüli államok "szükség esetén" készek továbbra is visszatartani az olajkitermelés ütemét. Putyin egyébként még szerdán arról beszélt, hogy az OPEC-országok és a tömörüléssel rivalizáló másik 10 állam között tavaly szeptemberben megkötött, 2018. március végéig érvényben lévő kitermelés-visszafogási alku a jövő év végig meghosszabbítható.   

A királyi látogatásra időzítve számos együttműködési szerződést és egyetértési memorandumot írtak alá, egyebek között a szaúdi Aramco állami olajvállalat, valamint az orosz Gazprom, Gazprom Nyefty, Sibur és Liasco között. Véglegesítették egy egymilliárd dolláros közös, Oroszországban aktív befektetési alap létrehozásának projektjét. Megállapodás született a fegyvergyártás, a nukleáris energia, a világűr és a mezőgazdaság területén folytatandó együttműködéséről.   

A szaúdi Közberuházási Alap 2015-ben közölte, hogy öt év alatt 10 milliárd dollárt tervez befektetni az orosz gazdaságba, aminek eddig csak a töredéke valósult meg.    

Szalmán király mintegy ezerfős, gyakorlatilag az egész kormányát magában foglaló kísérettel érkezett az orosz fővárosba, ahol 2006-ban - még trónörökösi minőségben - már megfordult egyszer. A két ország közötti viszony a nyolcvanas évek óta többször is fagyosra fordult, miután Rijád támogatást nyújtott az Afganisztánt megszálló szovjet erők ellen harcoló mudzsahideknek, és a felek Szíriában is egymással szembenálló erőket támogatnak. Ráadásul Oroszország szorosan együttműködik a síita Iránnal, a szunnita Szaúd-Arábia fő regionális ellenlábasával    

Moszkvának és Rijádnak ugyanakkor tavaly sikerült megállapodást kötni a 2014 közepén visszaesett olajárak stabilizálásáról. Mohammed bin Szalmán koronaherceg az elmúlt években többször is találkozott Putyinnal.   

Elemezők szerint a szaúdi uralkodó moszkvai vizitje az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy Oroszország Közel-Kelet-stratégiája, egyebek mellett a kockázatos szíriai katonai fellépés meghozta gyümölcseit. Ugyanakkor egyértelmű, hogy Rijád legfontosabb szövetségese és fő fegyverszállítója továbbra is Washington marad.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 323 megtekintés

Videó: 47 967 028 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887457

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh