Csaknem milliós bírsággal sújtott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt és a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót - tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a Nébih az illegális kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket ad el külföldre. Az ellenőrzött kereskedő ugyan rendelkezett a tevékenységhez szükséges engedélyekkel, de az előírt, nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.  

Az adminisztrációs hiányosságok mellett a kutyakereskedő a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezután a kisállatokat a szállításig egy erre a célra szolgáló építményben helyezte el, és ott látta el a kutyákat mikrochippel, illetve állította ki a dokumentumokat - ismertették.  

A Nébih azt írta: a szakemberek helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, a tenyészkutyák többségének nem volt kötelező mikrochipje, sem érvényes veszettség elleni védőoltása, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.  

A tájékoztatás szerint a Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, és csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.  

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben is folytatják a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az országszerte. A szakemberek a szemlék során kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorának, egészségi állapotának, tartási körülményeinek megfelelőségére is.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition