Nyolcadik alkalommal várják az ifjú kócsagőröket a nemzeti parkok, a felhívásra március 22-től és április 22-ig, a Víz Világnapjától a Föld Napjáig jelentkezhetnek a 18 és 24 év közötti fiatalok - tájékoztatta az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-t.

Az Ifjú Kócsagőr Program évről évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. A szervezők immáron 8. alkalommal hirdetik meg számukra a projektet, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket - olvasható a közleményben.   

Az Agrárminisztérium hétfői összegzése emlékeztet, hogy a programra jelentkező fiatalok betekintést nyerhetnek a gyakorlati természetvédelembe, és megismerhetik az őri munka mindennapjait. A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban eltölthetnek egy kéthetes szakmai gyakorlatot. A legjobbak a természetvédelmi őr mentorukkal közösen, a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2021 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, valamint az ötnapos tanulmányutat a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba.   

A projekt sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak természetvédelmi őrként. Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.   

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 22-24. között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program felhívása és a 2019-es nyertesek beszámolói elérhetőek az ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon - áll az összegzésben.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition