Biológiailag lebomló műanyagok ipari felhasználhatóságát célzó - mintegy 780 millió forintos, hatvan százalékban uniós forrásból finanszírozott - kutatás-fejlesztési projektet indított a komlói Rák Antenna Gyártó Kft. vezette konzorcium - közölte a vállalat az MTI-vel.

Az 1968-ban alapított, ötezer négyzetméteres csarnokában mintegy 130 embert foglalkoztató, műanyag alkatrészek fröccsöntésével, festésével és lakkozásával foglalkozó magyar tulajdonú cég ügyvezetője, Rajnai Norbert kifejtette: a vállalat konzorciumi partnerével, a debreceni Plastic-Form Kft.-vel az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő  biológiailag lebomló - úgynevezett PLA-alapú - műanyagok feldolgozásához fejleszt ki technológiát.

Ismertetése szerint a kukoricából előállított PLA (politejsav) alapú műanyagok sajátossága, hogy ipari komposztálóban - 80 százalékos páratartalom mellett, 45-60 fokos hőmérsékleten, biokultúra hozzáadásával - egy hónap alatt teljesen lebomlanak. Jellemző felhasználási területei a csomagolóanyagok, illetve a rövidebb élettartamú használati tárgyak, például műanyag evőeszközök, tálcák - sorolta.

Rajnai Norbert kiemelte: a nemzetközi újdonságot jelentő kutatások e műanyagok habosíthatóságának, szálerősítésének, hőtűrésének, éghetőség-csökkentésének, illetve ütésállóság-javításának fejlesztését célozzák, de speciális fröccsöntő szerszámok előállítását is tervezik.

Az ügyvezető szerint a biológiailag lebomló PLA-fröccsöntési gyártástechnológia jelentősen hozzájárulhat a környezeti terhelés, köztük az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Úgy vélte, fejlesztéseiket többek között a szépség-, és az autóipar alkalmazhatja majd. A PLA-műanyagok kristályosodási képességének javítása elősegítheti a gyors és hatékony fröccsöntést, gyorsabb ciklusidőt, gazdaságosabb termelést eredményez.

A Magyar Suzuki Zrt. beszállítójaként is működő Rák Antenna Gyártó Kft. - az ügyvezető tájékoztatása szerint - 2014-ben egymilliárd 231 millió, tavaly pedig több mint 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég nettó eredménye tavalyelőtt 23 millió, 2015-ben 79 millió forint volt.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition