A Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora szerint az egyetem alapításának idén esedékes 650. évfordulója a felsőoktatási intézmény, a katolikus egyház és baranyai megyeszékhely közös ünnepe. Bódis József kedden pécsi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az egy olyan történelmi tett előtti tisztelgés, amely Magyarországot beemelte a társadalmukat tudásalapon fejlesztő nemzetek sorába. Az évforduló fő rendezvényét jelentő szeptember elseje ez évtől minden esztendőben a magyar felsőoktatás napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja lesz - hangsúlyozta.

A tavalyi felvezető év eseményei után idén is számos kulturális rendezvényt tartanak és műalkotások is születnek az alkalomra - utalt a rektor arra, hogy az egyetemet alapító Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció, ünnepi oratórium, valamint Janus Pannonius életéről szóló korhű színdarab készül az évfordulóra.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, a magyarok második kulturális világtalálkozóját, valamint a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciáját. Azt írták: a fiatalokat várja a Pécsi Egyetemi Napok, az idén Velencén megrendezendő Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) házigazdája a PTE lesz, valamint Nemzetközi Tavasz (International Spring) elnevezésű rendezvénysorozatot is szerveznek.

Bódis József közölte: a PTE-nek a Modern városok program 24 milliárd forintos keretéből történő "egyedülálló" fejlesztése a végrehajtás fázisában van. A rektor kitért arra, hogy történelmi anyakönyvet is létrehoznak, amelybe az intézmény hallgatói és a jubileumhoz kapcsolódók is bekerülnek.

A város főterén található turisztikai információs irodában tartott eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester jelezte, hogy az intézmény egy új funkcióval, a pécsi egyetemet bemutató szekcióval bővült. A városvezető egyúttal "hatékonynak és hasznot hozónak" nevezte Pécs és az egyetem kapcsolatát.

Udvardy György pécsi megyés püspök az oktatási intézmények kultúrateremtő szerepét méltatva arról beszélt, hogy a jubileumi év programjainak szervezői természetes módon mutatják meg az egyetemnek a város életében betöltött hangsúlyos szerepét. Szólt arról is, hogy a Pécsi Egyházmegye saját programjai idén az egyetem, a képzés, az oktatás és a kultúra fontosságát hangsúlyozzák.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition