Kétszeresen is megéri hiányszakmát tanulni Komlón. A diákokat ugyanis – legyenek tizenévesek vagy felnőttképzésben részt vevők – számos munkalehetőség várja helyben. Emellett akár havi tízezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a várostól tanulmányaik idejére.

Komlón is jellemző az egész országot sújtó probléma: a munkanélküliség és a munkaerőhiány párhuzamos jelenléte. Az önkormányzat ezért még tavaly egy újabb eszközt vetett be a probléma kezelésére: ösztöndíjat kínál azoknak a diákoknak, akik itt tanulnak hiányszakmát.

„Motivációt és megtartó erőt szeretnénk nyújtani a diákoknak. Az ösztöndíj megkönnyíti az iskola elvégzését és ad egy kis plusz lökést ahhoz, hogy a helyi hiányszakmákat válasszák – mutatott rá Polics József polgármester. „Azzal, hogy a fiatalok és az állástalan felnőttek Komlón is keresett szakmát tanulnak, esély nyílik arra, hogy itt találjanak állást és itt építsék fel a jövőjüket. Ez pedig mindannyiunk közös érdeke” – tette hozzá.

A támogatást a Pécsi Szakképzési Centrum komlói szakiskolájában, közismertebb nevén az egykori 501-esben tanulók vehetik igénybe – méghozzá automatikusan! A kiválasztott, hiányszakmának minősülő szakokra beiratkozó diákok már az első félévben havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, ami a következő félévtől a teljesítményük függvényében változik. A háromezres minimumösszeg 2,51-es, a maximum, vagyis a havi tízezer forint pedig 4,51-es tanulmányi átlag felett jár. Egyetlen feltételt kell teljesíteni: az adott félévben nem lehet igazolatlan hiányzás. Szerencsére az eddigi tapasztalatok alapján ez nem is jellemző. A tavaszi félévben ezeken a szakokon 19 fő tanul, közülük 18-an kapnak ösztöndíjat.

A támogatott hiányszakmák jelenleg az ipari gépész, a női szabó, a vájár és az asztalos. Ezeken első szakmájukat szerző fiatalok és felnőttképzésben részt vevők egyaránt tanulnak. Az asztalos és a női szabó szakokat ráadásul egészen biztosan felnőtteknek is elindítja ősztől újra az iskola. Augusztus 30-ig lesz lehetőség ezekre jelentkezni a szakiskola igazgatójánál.

Az önkormányzat is elkötelezett az ösztöndíjprogram továbbvitelére. Ezért az ősszel beiratkozók is számíthatnak a többletpénzre.

Forrás: Komló Város Önkormányzat

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition