Solti György nevét viselő nemzetközi karmesterversenyt rendez a Filharmónia Magyarország októbertől decemberig, a megmérettetésre május 1-jéig jelentkezhetnek az 1979. január 1. után született karmesterek.

A versenyre eddig 26 országból több mint százan jelentkeztek - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A kormány 160 millió forinttal támogatja a versenyt, amelynek hívóereje a vártnál is erősebb - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a verseny első helyezettje 20 ezer euró, a második 10 ezer euró, a harmadik 5 ezer euró pénzdíjban részesül. Emlékeztetett: a kormány a Bartók-évet 1 milliárd 40 millió forinttal, az idei Kodály-program - kormányzati szándék szerint több ütemben megvalósuló - első ütemét mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatja, a hazai szimfonikus zenekarok és énekkarok segítésére 1,5 milliárd forint bázisemelést rendelt el. Összességében mintegy 4 milliárd forint értékű a hazai koncertéletet élénkítő állami kormányzati forrás - hangsúlyozta, hozzátéve: a KSH adatai szerint a 2010 és 2016 közötti időszakban a komolyzenei koncertekre jegyet váltók száma 30 százalékkal növekedett.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a versenyzők végig nagyzenekart vezényelhetnek, az első és a második fordulóban a Magyar Állami Operaház zenekarát és a Győri Filharmonikus Zenekart, a döntőben pedig a Pannon Filharmonikusokat.    

Az eseménynek az Erkel Színház és a Pécsi Kodály Központ ad otthont, a fordulókat közvetítik a televízióban, összesen kilenc alkalommal, péntekenként heti rendszerességgel. Számítanak a közönség szavazataira is, a nézők már a döntőbe is bejuttathatnak egy karmestert voksaikkal.

Az első két fordulót október 3. és 10. között, a gálakoncerttel záruló harmadik fordulót december 13. és 16. között rendezik meg. Az első fordulóban nyitányokat, a másodikban áriákat és versenyműveket, valamint egy szimfóniát, a döntőben szimfonikus művet vezényelnek a karmesterek - ismertette a részleteket Szamosi Szabolcs.    

A döntős mezőnyt Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; Eötvös Péter zeneszerző; Kesselyák Gergely karmester és zeneszerző; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője, az Artemisia Kamarazenekar karmestere; Antonio Moral, a Teatro Real de Madrid művészeti igazgatója, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója zsűrizi. A verseny fővédnökségét Lady Valerie Solti, Solti György özvegye vállalta. A karmesterversenyt az M5 csatornán és a Bartók Rádióban kísérhetik majd figyelemmel az érdeklődők.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition