Szeretjük azt hinni, hogy a macskák tulajdonképpen magasról tesznek arra, hogy mit csinálunk, hogy vagyunk, egészen addig, amíg megetetjük őket, és néha megkapják a simogatást, amikor éppen igényük van rá. Pedig kutatások sora bizonyította már, hogy ez egyáltalán nem így van: a macskák is szeretnek minket, csak az a baj, hogy kevésbé értjük meg a testbeszédüket.

A Sussexi Egyetem kutatása most kimutatta, hogy mivel a macskák úgy mosolyognak, hogy lassan összeszűkítik a szemeiket, nekünk is így kellene viszonozni a gesztust: nem emberi mosolygással, hanem ilyen macskamódon. A macskák és az emberek ilyen módon tudnak kommunikálni egymással, és a kutatás kimutatta azt is, hogy az állatoknak azonnal rokonszenvesebbé váltak azok az emberek, akik így próbálták felvenni velük a kapcsolatot – írja a ScienceAlert.

A szakértők szerint a macskáknál ez az összehúzott szem és lassú pislogás ugyanazt jelenti, mint az embereknél a mosolygás. Ha hasonlóan kommunikálunk, azzal azt jelezzük számukra, hogy nyugodtan közelebb jöhetnek, nyitottak vagyunk egy kis interakcióra.

A kutatók két kísérletet végeztek, az egyikben azt videózták, mi történik, ha a gazdi leül egy méterre a nyugodtan fekvő macskájától, és nyugodtan, lassan pislog rá. Az eredmény szerint a macskák gyakrabban pislogtak vissza így, ha a gazdi is ezt a cselekvést folytatta.

A második kísérletben a kutatók csinálták ugyanezt, aminek az volt a lényege, hogy a macskák korábban még nem talákoztak velük, tehát idegeneknek számítottak. Itt is gyakrabban pislogtak a cicák is, de az is megfigyelhető volt, hogy nagyobb eséllyel mentek oda a kutatókhoz, és hagyták magukat megsimogatni is.

Ez volt az első kutatás, ami ezt a macska-jelnyelvet vizsgálta, de valószínűleg nem az utolsó – a kutatók szeretnék felfedezni részletesebben, hogyan kommunikálnak a cicák az emberekkel.

Forrás: 24.hu

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition