Évente csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő "labdácskák" - derült ki egy új tanulmányból, amelyet a Scientific Reports című folyóirat publikált.

"Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken lévő műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, majd partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből" - mondta Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt.  

A tengerifű-mezők számos feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezen kívül akadályozzák a part menti eróziót és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.  

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy kizárólag a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat.  

2018 és 2019 között a szakemberek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák.  

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként.  

A kutatók mindezek alapján úgy becsülik, hogy évente nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket. A rögbi labda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition