Nagyjából 15 perc alatt végezhetett Pompeji lakóival a Vezúv 79-es kitörésekor kialakult vulkanikus törmelékár - állapították meg olasz és brit kutatók.

A robbanásos vulkánkitörések "legpusztítóbb jelensége" a sűrű, gyorsan mozgó, megszilárdult lávadarabok, vulkáni hamu és forró gázok alkotta törmelékár - olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.  

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) munkatársa, Roberto Isaia szerint a Vezúv kitörésekor felszabadult halálos törmelékár "hőmérséklete meghaladta a 100 Celsius-fokot és szén-dioxidot, kloridokat, izzó hamurészecskéket, valamint obszidiánt tartalmazott".  

Az olaszországi Bari Egyetem, az INGV és az Edinburgh-ben működő brit földtudományi központ kutatóinak tanulmánya megerősíti, hogy Pompeji lakóinak esélye sem volt a menekülésre. A természeti katasztrófában meghalt csaknem kétezer ember többsége megfulladt az otthonában vagy a város közterein. A szakemberek által kidolgozott modell szerint a gázok, a hamu és a vulkáni részecskék 10-20 percre boríthatták be a várost.  

Isaia szerint lehetséges, hogy néhány tucat emberrel a kráterből kilövellt és Pompejire zúdult kőzetdarabok (lapillik) végeztek, de a többség megfulladt. A szakember szerint a törmelékár néhány perccel a kitörést követően érhette el a várost.  

"Az a 15 perc abban a pokoli felhőben végeláthatatlannak tűnhetett. A városlakók valószínűleg el sem tudták képzelni, hogy mi történik velük. A pompejiek együtt éltek a földrengésekkel, a vulkánkitörés azonban ismeretlen volt számukra, ezért meglepetésként érte őket az izzó hamufelhő" - tette hozzá a szakember.  

Isaia szerint a kitörési oszlop összeomlása okozhat törmelékárt. A törmeléklavina óránkénti több száz kilométer sebességgel száguldhat lefelé a vulkán oldalán.  

Ma Pompeji Olaszország második leglátogatottabb régészeti helyszíne a római Colosseum után. Az ókori romváros tavaly nagyjából egymillió látogatót vonzott.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition