Kényelmes kanapé a nappaliban, egy pohár bor és némi rágcsálnivaló, valamint internet-hozzáféréssel ellátott eszközök – mindössze ennyi volt a minimumfeltétele annak, hogy bárki részt vehessen az első TeitschQuizen.

És valóban jelentős érdeklődésnek örvendett a pécsi Lenau Ház és a németországi Külföldi Kapcsolatok Intézete (ifa) ott dolgozó kulturális menedzsere, a Pécsi Német Önkormányzat (PNÖ) és a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének (GJU) vadonatúj kezdeményezése, hiszen 33 csapat, összesen mintegy 150 résztvevő küzdött a március 25-én megrendezett magyarországi német online kvízjáték trófeájáért.

A legfeljebb hat fős csapatoknak 66, részben komoly, részben humoros feladványt kellett megválaszolniuk a Pécsett, Baranya megyében, Magyarországon és a világ különböző részein élő német közösségek múltjával és jelenével kapcsolatban. A szervezők legfontosabb célja az volt, hogy a járvány okozta nehézségekkel terhelt mindennapokat kultúrával és szórakozással tegyék szebbé.

Ki volt az a német püspök, aki jelentős mértékben hozzájárult a Pécsett létesült első magyarországi egyetem megalapításához? Melyik baranyai falut nevezik a magyarországi német építészet gyöngyszemének? Melyik „sváb” településen található kocsma a templom épületében? Vagy épp melyik hollywoodi sztár származik Temesvár Freidorf nevű városrészéből?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, valamint azokhoz tartozó válaszlehetőségeket olvastak fel a moderátorok; a TeitschQuiz játékosainak kérdésenként egy perc állt a rendelkezésükre, hogy egy tetszőleges online felületen keresztül megvitassák a megoldást.

– A Pécsi Német Önkormányzat meggyőződése, hogy a német anyanyelvünk még nem halt ki – emelte ki Flódung János elnök. – Emiatt egy ideje igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek a nyelvre is összpontosítanak. 2021-ben német vetélkedőesttel szerettük volna meglepni a barátainkat. Mivel azonban ez az esemény a hagyományos formájában – az elképzeléseink szerint egy kocsmában – jelenleg nem rendezhető meg, az együttműködő partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy azt az online térbe helyezzük.

– Számos impulzus érlelte az ötletet – magyarázta Czenthe Anna, az ifa kulturális menedzsere. – Egyrészt az, hogy Pécsett rendkívül élénk a kocsmakvíz-kultúra, amit mi örömmel vettünk alapul. Ezenkívül az ifa a küldöttei révén élénk kapcsolatokat ápol német kisebbségi szervezetekkel Lengyelországtól Kazahsztánig, és a vetélkedőn felmerült kérdések egy részét is e kiterjedt hálózat tagjaitól kaptuk.

A célunk ezzel az volt, hogy szélesebb kitekintést adjunk a határainkon túlra. Mindezen túl természetesen hiányoznak a Lenau Ház kulturális rendezvényei, így a PNÖ-vel és a GJU-val közösen olyan kellemes estével szerettünk volna megörvendeztetni minden érdeklődőt, amelynek mottója egy Németországból indult kampány jelszava: „művészet és kultúra nélkül csend lesz”.

– Különösen az érdeklődők nagy számának örültünk – hangsúlyozta Kramm Anikó, a Lenau Ház programkoordinátora. – A játék révén két óra erejéig színes közösség jött létre, amelyben mindenki jól érezte magát, tesztelhette a németséggel kapcsolatos tudását, és bizonyára sokat is tanult. Nagy dicséret illeti a szervező csapatot, amely mindent megtett azért, hogy az este a lehető leggördülékenyebben teljen.

Az eredetileg Pécsre és személyes jelenléttel tervezett rendezvény a járványhelyzet miatt zajlott online térben, ami végül előnynek bizonyult, hiszen a játékban így az ország más régióiból és külföldről becsatlakozott csapatok is könnyedén részt tudtak venni.

Jordán Blanka elnök szerint a Magyarországi Német Fiatalok Közössége nagyon örült, hogy szervezőként vehetett részt a kezdeményezésben: – A csapatunk nagyon izgatott volt, örömmel dolgoztunk a kérdések kitalálásán, rengeteg ötlet gyűlt össze. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy számos GJU baráti kör és multiplikátor is képviseltette magát a játékban. Izgatottan várjuk a következő fordulót!

A harmadik helyet a Stork schai Mädl - Friss ti Höfti! (Varsányi Krisztina, Tápai Ildikó, Örkényi Fanni) csapat szerezte meg, a Lutz van der Kroat (Káposzta Lajos, Wesz Péter, Káposzta Sára, Kocsis Balázs) nevű csapat lett a második, a győztes pedig a Die ersten Schwal(b)en nevet viselő csapat lett. Annak vezetője, a pécsi Schmidt Zoltán, aki a dunabogdányi Knáb Judittal és a véméndi Till Zsolttal együtt játszott, elmondta, nagyon örült a kezdeményezésnek: – Azonnal jelentkeztünk! A csapatunk összetétele különleges volt, mert részben ugyanebben a felállással sok évvel ezelőtt, még egyetemistaként megnyertük az első magyarországi német ifjúsági vetélkedőt is.

Erre a megmérettetésre különösebben nem készültünk. Telefonon és Messengeren keresztül kommunikáltunk egymással. A feladatok nagyszerűek voltak, és bár viszonylag járatosak vagyunk a vetélkedő témájában, még így is akadtak olyan feladványok, amelyeket nem tudtunk megoldani. Örömmel láttam, hogy a sok fiatal mellett pedagógusok, német önkormányzati és kultúrcsoport-tagok is velünk játszottak. Nagyon jól szórakoztunk ezen az estén, várjuk a folytatást!

– Már a tervezéskor tudtuk, hogy olyasmit készítünk elő, ami később tovább fejlődhet, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy az első alkalom jól sikerüljön – tette hozzá Flódung János. – Az együttműködő partnerek apait-anyait beleadtak a siker érdekében, az este pedig végül minden várakozásunkat felülmúlta.

A legfontosabb az volt számunkra, hogy a játék közben csupa boldog arcot láthattunk a képernyőn. A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy ezekkel az emberekkel újra találkozhassunk – remélhetőleg már személyesen. Addig pedig mindenkit arra biztatunk, hogy beszéljen, játsszon németül!

Forrás: Deutsche Selbstverwaltung Fünfkirchen / Pécsi Német Önkormányzat

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition