Pénteken rendezik meg a GeoNight - Földrajz éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek magyarországi helyszínein csaknem félszáz programmal, köztük helyi érdekességeket és távoli tájakat bemutató online előadásokkal, könyvtári bemutatókkal, kiállításokkal, geocachinggel és vetélkedőkkel várják az érdeklődőket a szervező egyetemi tanszékek, iskolák és múzeumok.

Az országhatárokon és kultúrákon átívelő nemzetközi eseményt az európai földrajzi társaságokat összefogó ernyőszervezet, az EUGEO szervezi Európában azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a geográfia fontosságára - olvasható az esemény weboldalán. Idén 35 ország csatlakozott a kezdeményezéshez.  

A hazai programokat a Magyar Földrajzi Társaság koordinálja.  

A Földrajz éjszakáján a Pécsi Tudományegyetem szervezésében online előadásokat, fotópályázatot és középiskolai földrajzversenyt tartanak. A programok között a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár térkép-különlegességei, könyvritkaságnak számító útleírásai is megtekinthetőek lesznek online.

Emellett lesz geoláda-keresés a Sástónál, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár pedig online elérhetővé teszi az Eötvös Loránd nyomában című virtuális kiállítását, melyben Eötvös sztereófényképeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  

A Földrajz éjszakája programjairól részletesen a Magyar Földrajzi Társaság honlapján és Facebook oldalán, valamint a nemzetközi esemény weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.  

A GeoNightot első alkalommal a CNFG (French National Geographical Committee) kezdeményezésére 2017-ben rendezték meg Franciaországban. Az esemény 2018 óta nemzetközivé vált, Európában az EUGEO támogatásával tartották meg. Idén pedig a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) jóvoltából első alkalommal Európán kívüli országok is részt vesznek a GeoNight-események szervezésében.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition