Pénteken kezdődik az eSzínház Fesztivál: a szeptember 26-ig tartó online színházi szemlén 25 előadás látható.

Az eSzínház Fesztiválon prózai előadás kategóriában 19, míg a gyermek- és ifjúsági előadás kategóriában 6 előadás tekinthető meg, többek között olyan teátrumok és társulatok előadásában, mint a Vígszínház, a KV Társulat, a Madách Színház, a Jászai Mari Színház, a Gólem Színház, az Örkény Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Vörösmarty Színház vagy a Trafó - olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.  

Mint kiemelik, először rendeznek Magyarországon online színházi seregszemlét. A fesztivál egyik pozitívuma, hogy geográfiai korlátozások nélkül, bármely országból elérhetőek a színdarabok. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, a kilencnapos fesztivál utolsó napján, élő eredményhirdetésen.  

A zsűri értékelése mellett a nézők is szavaznak, voksaik alapján osztják ki az eSzínház Fesztivál Közönségdíját.  

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, mint az eSzínház működtetője a nyár folyamán felhívást tett közzé magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, hogy három különböző kategóriában nevezhetnek azon jogtiszta előadásaikkal, amelyeket 2019 szeptembere óta mutattak be. A fesztivál egyik célja bemutatni, hogy az online vetítésre adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, esetenként a színház és a film határán, másrészt megmutatni a színházak elmúlt időszakban létrehozott értékes alkotásait.  

Az alapítvány és az eSzínház azzal támogatja a színházakat, társulatokat és alkotókat, hogy a befolyó jegybevételt megosztják velük. Az eSzínház Fesztivál célja, hogy az előadásokat egy gombnyomással elérhetővé tegye a külhoni magyarok számára, illetve azoknak, akiknek nehézségbe ütközik a geográfiai korlátok leküzdése akár az országhatáron belül is. 

A nevezési időszak alatt 21 intézmény és társulat 25 alkotással jelentkezett. Ezen darabokat a fesztivál ideje alatt láthatja a közönség. A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik. Az esemény alatt a nézők számára jegy- vagy bérletvásárlás mellett korlátlanul elérhetők az előadások, valamint az általuk legjobbnak ítélt produkciókra szavazhatnak is.  

Az előadásokat értékelő szakmai zsűri tagjai Ráckevei Anna színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horváth Csaba rendező-koreográfus, Ujj Mészáros Károly filmrendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A fesztiválon a legjobb digitális adaptáció (azaz a legjobb online vetítésre adaptált előadás), a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi főszereplő és a legjobb látványtervezés díját ítélik oda.  

A fesztiválon öt alkalommal élő, ingyenes szakmai beszélgetéseket is közvetítenek neves színházigazgatók, színészek, rendezők, dramaturgok és színházi szakemberek részvételével. Az élő beszélgetéseken a nézők is kérdezhetnek.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition