Az amerikai hivatal különböző technológiákkal akarja kutatni a világűrt.

A NASA elképzelései között szerepel madárszerű robotrepülőgépek alkalmazása a Vénusz esetében. A tervek alapján a pilóta nélküli légi járművek a bolygó légkörét és időjárási mintáit egyaránt felderítenék. Pam Melroy, a hivatal munkatársa kijelentette, hogy miközben még mindig egyre igényesebb célokat fogalmaznak meg az emberekkel és a robotokkal végrehajtott kutatásokkal kapcsolatban, egyre fontosabbá válnak az innovatív ötletek és a jövőorientált gondolkodás, hogy segítsenek az új mérföldkövek elérésében.

A mostani koncepció neve Bio-inspired Ray for Extreme Environments and Zonal Exploration (BREEZE), amely egyike az Innovative Advanced Concepts (NIAC) nevű NASA-program 17 projektjének. A BREEZE a buffalói New York Állami Egyetem programja.

A drónok részben felfújhatók lesznek és eljuthatnak majd a vastag savfelhők alá, amelyek megnehezítik a felszín felderítését. Az eddigi szondák általában csupán néhány percig élték túl a Vénusz légkörében, ezért a robotrepülőgépeket úgy kell megépíteni, hogy azok ellenálljanak a magas nyomásnak és hőmérsékletnek is. A madárszerű forma és a felfújható struktúra lehetővé teheti, hogy a pilóta nélküli légi járművek az erős szélben vitorlázzanak. Az egyes BREEZE drónok így 50 és 60 kilométer közötti magasságban repülhetnek.

A mérések elvégzésére a robotrepülőgépeket felszerelik különböző eszközökkel, például magnetométerrel, tömegspektrométerrel, radarral és kamerával, amelyekkel légköri és földrajzi adatok gyűjthetők. Jim Reuter, a NASA Space Techology Mission Direcotrate (STMD) képviselője hangsúlyozta, hogy a hivatal világűrt felderítő missziója új technológiákat és eljárásokat követel meg. A kreatív ötletek kutatása az első lépés a sci-fi tudományos tényekké való átkonvertálása felé.

A projektekben résztvevő tudósok két éven át fognak dolgozni a koncepción, ehhez 600 000 dollár támogatást kapnak a NASA-tól. Ezután értékelik ki, hogy a programot folytatják-e és a BREEZE-ből tényleg lesz-e NASA-küldetés.

Forrás: sg.hu / jpl.nasa.gov

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition