Hozzájárult az Európai Bizottság a magyar likviditás-támogatási program, valamint a pénzintézetek javára nyújtott feltőkésítési program újabb hosszabbításához.

A hétfői brüsszeli bejelentés szerint a testület mindkét program esetében ez év végéig történő hosszabbítást engedélyezett, miután úgy ítélte meg, hogy azok továbbra is összhangban vannak a nemzetközi pénzügyi válság idején érvényes európai uniós állami támogatási szabályokkal. Az intézkedések ugyanis jól célzottak, arányosak, továbbá időben és méretben korlátozott jellegűek, ahogyan azt az unió előírja, és ezáltal megfelelő eszközök arra is, hogy segítsenek elhárítani a magyar gazdaságban a válság miatt keletkezett zavarokat - áll a közleményben.

A három éve indult, már többször meghosszabbított likviditás-támogatási program keretében az állam kölcsönöket nyújt magyar pénzügyi intézményeknek, hogy a súlyos likviditási hiány ellenére lehetővé tegye számukra a reálgazdaságnak történő hitelezés fenntartását. A támogatás maximális futamidejű, nem alárendelt és nem strukturált kölcsönök formájában valósul meg.

A másik csomag fő eleme a feltőkésítési intézkedés, amely osztalékelsőbbségi részvények fejében friss tőkét tesz elérhetővé a hitelintézetek számára.

Az eredeti program tartalmazott egy garanciaintézkedést is, amely ellentételezés fejében a program kezdete előtt keletkezett, legfeljebb három (kellően indokolt esetben öt) év futamidejű új tartozásokat fedezhet.

Az Európai Bizottság még az eredeti programot vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az "állami támogatási elemeket tartalmaz", de számos olyan intézkedés is szerepel benne, amelyek célja a támogatás megfelelő és arányos voltának biztosítása az EU állami támogatási szabályainak megfelelően.

A banktámogatási program nyitott valamennyi olyan hitelintézet számára, amelynek működése a magyar pénzügyi rendszert tekintve alapvető fontosságú, de "a kedvezményezetteknek piacorientált ellentételezést kell nyújtaniuk". Az intézkedések csakis alapvetően jól működő, nehézségekkel nem küzdő pénzintézetekre irányulnak: a garanciavállalás és a tőkeemelés a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének értékelésén alapul.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 697 megtekintés

Videó: 48 300 948 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920796

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh