Az átlagot meghaladó, hektáronként 3,5-4 tonnás szójatermésre számít a fehérjenövény második legnagyobb Baranya megyei termelője, a mohácsi Margittasziget 92 Kft. ügyvezetője. Eberhardt György szerint a növényeknek 5-8 fokkal alacsonyabb hőmérséklet és néhány jótékony eső kedvezne.

Eberhardt György az MTI érdeklődésére kedden közölte: a mintegy 800 hektáron - nagyobb részben - szójavetőmagot előállító cég baranyai termésátlagai általában 3 tonna és 4,1 tonna között alakul. Becslése szerint az idei mennyiség annak felső értéke - 3,5 és 4 tonna - körül várható. Beszámolt arról, hogy a térségben idén eddig leesett 510 milliméter csapadéknak köszönhetően a szójanövények "sokkal jobb állapotban vannak", mint az elmúlt évben. A csapadéknak köszönhetően viszont "a kelleténél vegetatívabb lett a növény" - jegyezte meg.

A hőség miatt a szójabab érése is kicsivel előrébb tart az ilyenkor megszokottnál, a középérésű fajták betakarítása augusztus végén kezdődik. A növényeken azonban sok helyen hiányoznak a hüvelyek, egyes területeken pedig újra kezdett virágozni a szója - érzékeltette az időjárás okozta nehézségeket az agronómus.   

Magyarországon 55-60 ezer hektáron termelnek szóját, jelentős részét Baranyában. A fehérjenövény idei megyei vetésterülete meghaladja a 17 ezer hektárt. A szójabab túlnyomó részét takarmányként hasznosítják, kisebb részét pedig az élelmiszeripar dolgozza fel. Országosan a szója hektáronkénti átlagos termésmennyisége 2,5 és 3 tonna között mozog.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 375 megtekintés

Videó: 47 972 101 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887879

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh