Átadták szombaton a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját, a cég a 700 millió forintos  beruházással elkészült létesítmény mellett az állatgyógyászatban újdonságnak számító, a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

A kutatóközpont ünnepélyes átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg. A családi vállalkozások rugalmasabbak és nyitottabbak az innovációra, ezt bizonyítja a Prophyl Kft. is - jegyezte meg. "Mi azoktól a területektől várhatunk sikereket, ahol nem a tőkeerősség, hanem elsősorban a tudás, az innováció a döntő" - mondta.   

A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány víziója, hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. "A második távlatos célunk, hogy az öt legversenyképesebb ország közé tartozzunk" - fűzte hozzá. Kifejtette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Pénzügyminisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a versenyképesség szempontjából kiemelt jelentőségű területként jelölte meg az adózást, a foglalkoztatást, a közszférát, az egészségügyet, az oktatást és a vállalati környezet működését. Az ezeken a területeken tervezett intézkedésektől alapvető változásokat várunk - jelentette ki. Mint mondta a kormány célja, hogy a magyar gazdaság a globális értékláncban magasabb szintet foglaljon el, "el kell mozdulnunk a hozzáadott értéket teremtő és a fejlett technológiát képviselő tevékenységek felé".   

A tárcavezető hozzátette, hogy az egészségipar valamennyi nemzetgazdasági prioritásnak megfelel, kutatásigényes területei vannak, részben kihasználatlan külpiaci lehetőségekkel, tovább bővíthető munkaerőbázissal rendelkezik. Felidézte azt is: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a gyógyszergyártás nemzeti összterméken belüli részesedése 6-ról 8 százalékra, exportteljesítménye pedig 10 százalékra nőjön. További cél, hogy az ágazat k+f tevékenységét a feldolgozóipari részesedésben stabilan 45 százalékon vagy a fölött tartsuk - közölte.   

Az 1991-ben alapított Prophyl Kft. a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 221 millió forintos támogatásával a volt Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola épületében alakította ki 800 négyzetméteres kutatóközpontját, ahol laborok és irodák kaptak helyet. A cég két fő tevékenysége az úgynevezett SPF (Special Pathogen Free - a jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes) tojás előállítása és a kutatás-fejlesztési szolgáltatás gyógyszergyártók, oltóanyag-termelők felé.   

A humán vírus elleni vakcinák és a legtöbb élő vírusos baromfivakcina készítésére használt SPF-tojások előállításában a Prophyl piacvezető Európában. Szabóné Benyeda Zsófia ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy a jelenlegi, évi hétmillió darabos termelést néhány éven belül, a Bólyban tervezett üzemük építését követően megduplázzák.   

A 162 embert foglalkoztató cég saját k+f projektje keretében fejlesztették ki a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni oltóanyagot; a betegség a 2000-es évektől visszatérően jelentős károkat okoz az európai hízottlibamáj-termelés 90 százalékát adó magyar libaágazatnak.   

Benyeda János társtulajdonos az MTI-nek elmondta: a kft. a 2017-es 2,12 milliárd forint után 2018-ben várhatóan 2,8 milliárd forint nettó árbevételt ér el. A központ átadásán Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere díszpolgári címet adott át Benyeda Jánosnak.

Forrás: MTI

Fotók: Prophyl Kft.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 616 megtekintés

Videó: 47 975 525 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888139

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh