A szigetország közigazgatásában egyre nagyobb szerepet kapnak a nyílt forráskódú szoftverek. Az izlandi kormány azt szeretné, ha ezen a területen más államok is követnék a példáját.

Az elmúlt hónapokban komoly előrelépések történtek Izlandon a nyílt forráskódú programok használatának kérdésében. Az évekkel ezelőtt elindított nyílt forráskódú projekt célja az volt, hogy egyre több közintézményben kerüljenek a számítógépekre Windows operációs rendszerek helyett Linux-disztribúciók, illetve a súlyos pénzekért beszerzett irodai csomagok és más termékek helyett nyílt forráskódú alkalmazások. A helyi intézmények folyamatosan cserélik le a Microsoft szoftvereit Linuxra, ugyanakkor a teljes átállást számos probléma hátráltatja.

"Egyes hivatalok például az Oracle technológiáinak használata miatt rá vannak kényszerülve más, licencköteles és kompatibilis programok alkalmazására. A költségcsökkentés napjainkban az egyik legfontosabb tényező, de mi a emellett azt szeretnénk, ha az egyes szoftvermegoldások közötti különbségek kiegyenlítődnének. A kormánynak támogatnia kell a nyílt forráskódú alkalmazások használatát, mivel nem sok olyan szolgáltató van, aki ilyen termékeket kínál" - jelentette ki Tryggvi Björgvinsson, az izlandi nyílt forráskódú projekt vezetője.

A legnagyobb 32 izlandi iskola közül eddig öt cserélte le a Windowst Ubuntura, egyes intézményekben pedig az Office csomagot felváltotta az Open Office. A szakember szerint azonban mindez nem elég, ez csak a kezdet, kormányzati szinten is újítani kell, a helyi kabinetnek is jó példával kell elöl járnia. A teljes átállás azonban nehéz és hosszadalmas folyamat lesz.

Forrás: sg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 703 315 megtekintés

Videó: 48 916 323 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025168

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh