Egy most közzétett tanulmány szerint az emberi tevékenység által kipusztított állat- és növényfajok pótlása több millió évbe tellene a természetnek.

2,5 milliárd év evolúciós történelme veszett el az elmúlt 130.000 évben és ehhez nagyban köze van az emberi tevékenységnek is, amely a tömeges kihalás szélére vitte a világot. Ahhoz, hogy ezt a természet pótolni tudja, 3-5 millió évre lehet szükség. Erre világít rá az a tanulmány, melyet a Proceedings of the National Academy of Sciences oldalán publikáltak az Aarhusi Egyetem és a Göteborgi Egyetem kutatói.

Az emberek közvetve vagy közvetlenül olyan gyors ütemben járulnak hozzá a fajok kihalásához, hogy az evolúció képtelen az így keletkezett réseket betölteni – írják a tanulmányban. A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség rengeteget veszített az elmúlt 450 millió évben: öt korábbi, tömeges kihalást élt már túl a bolygónk, de a következő 50 évben is nagy kihívásokkal kell szembenéznie a természetnek a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek eltűnése miatt. Közeleg tehát a hatodik nagy kihalási hullám.

A tudósok egy kiterjedt adatbázist tanulmányoztak a még élő és már kihalt fajokról, külön figyelmet szentelve azoknak, amelyek az ember megjelenése óta tűntek el. Azt is nézték, hogy melyik faj mennyi időt töltött el a Földön és mennyi ma élő rokona van.  Eddig több, mint 300 emlősfaj halt ki az emberi tevékenység miatt a kutatók szerint, és egyre több követi majd őket a következő néhány évtizedben.

A megafauna, azaz a nagytestű emlősök ma élő rokonai külön prioritást kell, hogy élvezzenek a védelemben a kutatók szerint. Az ő elvesztésükkel ugyanis az evolúciós fa egy teljes ága hal majd el. A kilátások nem túl kecsegtetőek, hiszen több előrejelzés is azt mutatta, hogy az ázsiai elefántoknak mindössze 33 százalék esélyük van arra, hogy túléljék az évszázadot. Az afrikai elefántokat szintén a kihalás veszélye fenyegeti az elefántcsont-kereskedelem miatt.

Jens-Christian Svenning, az Aarhusi Egyetem professzora így értékelte a helyzetet: “Bár egyszer az óriások – óriáshódok és armadillók, óriásszarvasok és társaik – világában éltünk, most a Föld  egyre szegényebb nagy, vadon élő emlősökben. A néhány, még élő óriás, mint az orrszarvúak és elefántok a gyors kihalás szélén vannak”.
 
Forrás: globoport.hu / iflscience.com / pnas.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 662 megtekintés

Videó: 47 968 744 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887578

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh