Felfedezője után a 2I/Boriszov nevet kapta a Nemzetközi Csillagászati Uniótól (IAU) az a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös, amely a 2017-ben azonosított Oumuamua után immár hivatalosan is a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest a mag körüli sűrű gázfelhővel (kómával) rendelkezik és a közelmúltban apró csóváját is megfigyelték. Boriszov egy saját maga által épített 0,65 méter átmérőjű teleszkóppal fedezte fel az üstököst - olvasható az IAU honlapján.   

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó-kutató központjának (MPC) előzetes számításai azt mutatták, hogy az égitest - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. Mostanra ezt megerősítették a kutatók, ami azt jelenti, hogy a 2I/Boriszov a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.   

A mostanáig felfedezett több ezer üstökös közül egyetlennek sem volt annyira hiperbolikus a pályája, mint a 2I/Boriszovnak. Ezt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei is megerősítették.   

A becslések szerint néhány kilométer átmérőjű 2I/Boriszov december 7-én lesz a legközelebb a Naphoz: ekkor 2 csillagászati egységre lesz központi csillagunktól és a Földtől egyaránt. Várhatóan december és január folyamán fog a legfényesebben látszódni a déli égbolton, mielőtt elkezd kifelé haladni a Naprendszerből.   

A vöröses színű Oumuamuát 2017 októberében fedezték fel és eleinte üstökösként sorolták be hiperbolikus pályája miatt. A későbbi megfigyelések során azonban megállapították, hogy nincs porcsóvája és nem bocsát ki gázt, tehát az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték.   

Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszovot azonban még hónapokig tanulmányozhatják a csillagászok.

Forrás: MTI / iau.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 515 043 megtekintés

Videó: 39 463 513 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5954590

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh