Érdemes lenne a Föld körüli pályán megismételni a Mars-500 kísérletet. Ez az álláspontja a projekt vezetőinek. Az 520 napos Mars-program a múlt év novemberében fejeződött be a moszkvai Orvosbiológiai Intézetben.

Három orosz, egy-egy francia, olasz és kínai a külvilágtól teljesen elzártan tartózkodott az űrhajóhoz hasonló berendezkedésű komplexumban. Az így szerzett tapasztalatokat nagyra értékelték a szakemberek, miután az adatok megalapozhatják a bolygóközi utazások terveit

Ugyanakkor a tényleges körülmények között az embereknek a világűr számos pusztító tényezőjével kell számolniuk: a kozmikus sugárzással és a súlytalansággal. A sugárzás roncsolja a DNS-t, károsítja a szemet, az agyat, az idegrendszert. Mindez végzetes hibákat okozhat az űrhajó irányításában. A súlytalanság állapota, mint tényező igen fontos a kalcium veszteség, a csontsűrűség csökkenése kapcsán. Az űrállomáson végzett kísérlet hitelesebb adatokat adna. Így itt nagyon sok függ attól, milyen álláspontra helyezkedik a Roszkoszmosz – mondja Borisz Morukov, a projekt igazgatója.

- A javaslatokat megfogalmaztuk és beküldtük. Itt döntésre van szükség, konkrét program kidolgozására, kezdve az előkészületekkel. Nekünk ebben a vonatkozásban bármely variáció megfelel, készek vagyunk mindent magunk elvégezni. Ha lesz nemzetközi kooperáció, az nagyon jó.

Ideális lenne a kísérlet megismétlése az orosz modulon, amely a közeli években indul a Nemzetközi Űrállomásra. De már most úgy lehetne kialakítani, hogy figyelembe veszik ezt a projektet - mondja Borisz Morukov - Ugyanakkor az is világos, hogy a problémákat nem lehet elkerülni. Ilyen például a kommunikáció.

- A kommunikációhoz való hozzájutás kérdéses. Óvatosságra int, hogy a személyzet különböző tagjai számára ez eltérő lesz. Úgy gondolom, hogy az állomás üzemeltetésében valamennyiüknek részt kell venniük. Meg kell változtatni az űrállomás irányításának algoritmusát, azaz bizonyos fokon le kell mondani a Föld gyámkodásáról. Ez pedig nem egyszerű. Persze a repülési időt is meg kell hosszabbítani.

Önmagában az űrrepülés 500 napra való meghosszabbítása nem vált ki problémát. Majdnem ennyit - 437 napot - töltött a világűrben Valerij Poljakov orosz űrhajós, és egészséges maradt. Az űrállomás személyzete hat fő lenne: három a hagyományos program, a másik három pedig a kísérleti program szerint dolgozna.

Van remény arra, hogy a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésének befejezéséig (2020) sor kerül ilyen kísérletekre.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 174 megtekintés

Videó: 49 058 828 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053754

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh