A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) bemutatott kutatásban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szereplő és a Birdlife International szervezet által 29 400 szárazföldi gerinces fajról összegyűjtött adatokat elemezték és kimutatták, hogy 515 szárazföldi állatfaj áll a kihalás szélén áll, és valószínűleg kipusztul 20 éven belül, azaz annyi, amennyi kipusztult a teljes múlt században. Ezen 515 faj fele esetében az egyedszám kevesebb mint 250. Az állatok többsége a trópusokon és szubtrópusokon élő emlős, madár, hüllő és kétéltű.  

A kihalás szélén álló - kevesebb mint ezer egyeddel bíró - szárazföldi gerincesek között van a szumátrai orrszarvú, a Clarión ökörszem, a galápagosi óriásteknős Espanola-szigetén élő alfaja és a harlekin béka. 77 faj esetében álltak rendelkezésre történelmi adatok, és a kutatók kimutatták, hogy ezen fajok populációinak 94 százaléka már eltűnt.  

388 szárazföldi gerinces faj populációi ötezer egyednél kevesebbet számlálnak, és 84 százalékuk ugyanabban a térségben él, mint az ezer egyedszámnál kisebb fajok, ami dominóhatást indíthat el - figyelmeztettek a kutatók.  

"A kihalás kihalást szül" - írták a tanulmány szerzői, akik ezért azt szorgalmazzák, hogy valamennyi ötezer egyedszámúnál kisebb fajt sorolják a súlyosan veszélyeztetett fajok közé az IUCN vörös listáján.  

"Amit a jelenlegi kihalási válság megelőzéséért a következő két évtizedben teszünk, az fajok millióinak sorsát fogja meghatározni" - hangsúlyozta Gerardo Ceballos, a tanulmány társszerzője, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Ökológiai Intézetének kutatója.  

A kutatók kezdeményezték, hogy a fajok védelmére szülessen globális megállapodás a vadállatok kereskedelmének tilalmáról. "Rajtunk múlik, hogy eldöntsük, milyen világot akarunk hagyni a következő nemzedékekre - egy fenntarthatót vagy egy kietlent, ahol az általunk létrehozott civilizáció széthullik, és nem tovább épül a múlt sikereire alapozva" - mondta Peter Raven, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI / pnas.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 892 megtekintés

Videó: 47 969 106 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887615

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh