Egy új kutatás szerint nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az okostelefonok és a digitális technológia károsítaná biológiai kognitív képességeinket.

Rengeteg negatívum kapcsolódik az okos technológiához - mobilozás miatti hátgörbítés, a telefon állandó nyomkodása miatti közösségi elszigetelődés, a vezetés közbeni veszélyokozás, a kék fény álmatlanságot okozó hatása stb. -, de van egy pozitívum is. "A digitális korszak nem tesz minket ostobává" - állítja Anthony Chemero, a Cincinnati Egyetem viselkedéskutatója, filozófia és pszichológia professzora.

"A szalagcímek ellenére nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az okostelefonok és a digitális technológia károsítaná biológiai kognitív képességeinket" - szögezte le a tudós, aki nemrég társszerzője a Nature Human Behaviour című folyóiratban nemrég megjelent, e problémakört vizsgáló tanulmánynak.

A dolgozatban Chemero és a Torontói Egyetem munkatársai a digitális korszak evolúcióját fejtik ki, elmagyarázva, hogy az okos technológia hogyan egészíti ki a gondolkodást, segítve abban, hogy kitűnjünk. "Úgy tűnik, hogy az okostelefonok és a digitális technológia megváltoztatja azt a módot, ahogyan biológiai kognitív képességeinket igénybe vesszük. Ezek a változások valójában kognitív szempontból előnyösek" - jelentette ki Chemero.

Szerinte például az okostelefonunk tudja az utat a stadionba, így nem kell előkotorni egy térképet, vagy útbaigazítást kérni, ha meccsre megyünk, s ez felszabadítja az agyi energiát, hogy valami másra gondoljunk. Ugyanez igaz a szakmai környezetben is: "Nem tollal és papírral oldunk meg bonyolult matematikai problémákat, vagy 2021-ben nem jegyezzük meg a telefonszámokat." A számítógépek, a táblagépek és az okostelefonok szerinte segédeszközként funkcionálnak, olyan eszközökként szolgálnak, amelyek jók a memorizálásban, a számolásban és az információk tárolásában, valamint az információk bemutatásában, amikor szükség van rájuk.

Emellett az intelligens technológia olyan döntéshozatali képességeket is kiegészít, amelyeket egyedül nehezen tudnánk megvalósítani - mondja a tanulmány vezető szerzője, Lorenzo Cecutti, a Torontói Egyetemről. Szerinte a telefonunk GPS-technológiájának használata nemcsak abban segíthet, hogy eljussunk a célunkhoz, hanem lehetővé teszi, hogy a forgalmi viszonyok alapján válasszuk ki az útvonalat, ami kihívást jelentő feladat lenne, amikor egy új városban körbe-körbe autózunk.

A professzor hozzátette: "Ha ezeket a technológiákat összerakjuk a csupasz emberi aggyal, akkor kapunk valamit, ami okosabb... és az eredmény az, hogy a technológiával kiegészítve valójában sokkal összetettebb feladatok elvégzésére vagyunk képesek, mint amit a kiegészítés nélküli biológiai képességeinkkel megtehetnénk." Bár az intelligens technológiának lehetnek más következményei is, "az, hogy butává tesz minket, nem tartozik ezek közé" - szögezte le Chemero.

Forrás: computerworld.hu / sciencedaily.com / nature.com /

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 872 844 megtekintés

Videó: 49 054 269 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053203

Jelenleg az oldalon

10
Online

Interreg CE1013 REFREsh