Hosszú évek csatározása után (nem is annyira) meglepő lépésre szánta el magát Redmond.

A vállalat Windows Azure felhőszolgáltatásáról közismert volt, hogy a Microsoft saját maga fejlesztette operációs rendszereknek kínált cloud környezetet - szemben a legtöbb rivális szolgáltatóval, ahol az ügyfelek maguk határozhatják meg (ha szükségét érzik), milyen platformot kívánnak telepíteni. Nincs ez most már másként az Azure esetében sem: Redmond bejelentette, hogy a csütörtöki naptól linuxos szolgáltatások is használhatóvá válnak.

De mi is változik? A vállalat számos disztribúció - Suse Linux Enterprise Server 11 SP2, OpenSuse 12.01, CentOS 6.2, Canonical Ubuntu 12.04 - elérhetőségét kínálja: az Azure felhasználók a Microsoft Windows Azure Image Gallery-ből választhatják ki a nekik tetszőt. Ezt követően óránként, használatalapon fizetnek a szolgáltatásért.

Ha valaki Suse-t választ, akkor lehetősége lesz a Suse Linux Enterprise Server (SLES) és az OpenSuse között dönteni. A vállalat felhőért felelős termékmarketing menedzsere, Doug Jarvis elmondása szerint akármelyik mellett is teszi le a voksát a felhasználó, a Suse automatikusan frissíti a virtuális disztribúciókat biztonsági patch-ekkel, bugfixekkel és új funkciókkal. A Microsoft cloud szolgáltatását használók emellett képesek lesznek a Suse Studio IDE-vel készült alkalmazások telepítésére is.

Miért tett ilyen radikális lépést a Microsoft? Míg a 2000-es években lezajlott egy folyamat, mely a hardver helyett a szoftverre helyezte az IT-s bevételi alapokat (gondoljunk például a konzolokra), addig most egy újabb, hasonló változásnak lehetünk tanúi. A lépés jól jelzi, hogy a Microsoft számára is eljött az a korszak, amikor a felhőből származó jövedelmek már annyira fontos szerepet játszanak, hogy azokat nem írhatja felül az operációs rendszer részlegének szükségletei, még akkor sem, ha a Windows Serverek hagyományosan éles versenyhelyzetben vannak a Linux/Unix szerverekkel. A vállalat e téren legnagyobbnak számító riválisa, az Amazon ugyanis saját cloud megoldása révén több linuxos disztribúció használatát is kínálja - ebben a szegmensben jelenik most meg Redmond.

Forrás: computerworld.hu

Kapcsolódó videónk:

A LINUX operációs rendszer Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen3755146

Jelenleg az oldalon

5
Online