Hihetetlen, de igaz. A Qantas Airways olcsó és környezetbarát alternatívát keresett, és talált is: kőolaj helyett használt étolajból előállított bio-üzemanyaggal fogja gépeit működtetni.

Az úttörőnek számító légitársaság április 13-án indította útnak Ausztrália első bio-üzemanyaggal működő QF1121-es számú járatát. Az Airbus A330-as géphez az üzemanyagot egy holland cég, a SkyNRG állította elő használt háztartási étolajból. A Qantas Jeststar típusú repülőgépeihez is fel tervezi használni a SkyNRG által gyártott biodízelt, melyek menetrend szerint Melbourne és Hobart között közlekednek. A társaság egyes forrásai szerint az új, használt olajból készült üzemanyag ökológiai lábnyoma mintegy 60%-kal kisebb, mint a keroziné.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben az egekbe szökött a kőolaj piaci ára: a 65 dollár/hordós (kb. 15 ezer Ft/hordós) árfolyam csaknem a duplájára, 125 dollár/hordóra (több mint 28 ezer Ft/hordóra) változott. A piac jelenlegi állása alapján az a reális becslés, hogy egy hordónyi kőolaj ára ebben a fiskális évben kb. 100 dollár (vagyis több mint 22 ezer Ft) marad. Ilyen árak mellett érthető, hogy a Qantas Airways miért is térne át a hagyományos kerozinról az olcsóbb bio-üzemanyagra. Ausztrália erőforrás-, energiaügyi és turisztikai minisztere bejelentette, hogy a Qantas Airways egy 500.000 dolláros (több mint 113 millió Ft-os) összeget kapott a kormánytól, az Emerging Renewable Program keretein belül. A légitársaság a Shell Australia-val karöltve arra használja majd az összeget, hogy egy fenntartható bio-üzemanyagos megoldást dolgozzon ki, és arra is, hogy alacsony széntartalmú repülőgép üzemanyagot fejlesszen ki.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 266 megtekintés

Videó: 48 933 542 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028567

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh