A North Carolina State University kutatói olyan napelemes cellákat alkottak, amelyeket a piacon lévőknél is vékonyabb filmeken helyeztek el, anélkül, hogy feláldozták volna napenergia-hasznosító képességüket.

A tudósok saját meghatározásuk szerint „nanometrikus skálájú szendvicset” hoztak létre, egy ultravékony aktív réteggel: az amorf szilíciumból készült réteg mindössze 70 nanométer vastagságú. Ez, mint a kutatás egyik vezetője, Linyou Cao emlékeztetett rá, a jelenleg forgalomba lévőknek aktív rétegvastagsága 300-500 nanométer között mozog.

Az aktív réteg két dielektrikus anyagból készült levél között van, profilban úgy fest, mint a középkori várak csipkepárkányai. Cao szerint ezt a technikát másfajta napelemhez használt anyagok, például kadmium-tellúr vagy szerves anyagok esetében is lehet alkalmazni. Az is fontos szempont, tette hozzá a kutató, hogy az ilyen nanostruktúrák nagyon hatékony optikai antennákkal rendelkeznek, és ezáltal képesek a napenergiát hiánytalanul az aktív anyagra koncentrálni.

Forrás: Aiolus News/Energiacentrum.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 330 megtekintés

Videó: 48 300 652 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920762

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh